To je to što me zanima!

Nakon 'zabranjene' hrane smo najsretniji, a nakon zdrave ne

Čim mislimo da jedemo nešto niskokalorično i zdravo, osjećaj uskraćivanja uzrokuje stabilizaciju hormona grelina zbog čega izostaje sitost i zadovoljstvo od obroka
Vidi originalni članak

Nakon što pojedemo ono za što mislimo da je "zdrava" hrana, bez obzira na to koliko smo stvarno kalorija i masnoća unijeli, nezadovoljniji smo nego da smo jeli nešto manje zdravo, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Yale. Znanstvenici su utvrdili da nakon što pojedemo ono što smatramo grješnom hranom, osjećamo zadovoljstvo, utjehu i ugodu.

Volonterima su dali da kušaju dva pripremljena obroka u razmaku od tjedan dana, od kojih je jedan proglašen zdravijim, iako su sadržavali jednak broj kalorija, masnoća i šećera. Nakon kušanja, analiza krvi je utvrdila da razina crijevnog hormona grelina koji raste kao odgovor na glad i pada s osjećajem sitosti. Dok su ispitanici mislili da jedu zdraviji obrok, razine grelina su bile stabilnije, što znači da nije postojao signal sitosti. Nakon "nezdravog" obroka razina grelina je značajno pala, što je označilo sitost.

- Istraživanje nam pruža odgovora na pitanje zašto dijete često ne uspijevaju, jer ako smatramo da se uskraćujemo s nisko kaloričnom hranom, teže ostajemo siti - rekla je autorica studije Alicia Crumb.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare