To je to što me zanima!

Napali ga jer je napravio kuću od zrcala: 'To je zamka za ptice'

Američki umjetnik Doug Aitken dizajnirao je kuću Mirage od zrcala, tako da odražava ono što se događa u okolišu. Zbog reflektirajućeg izgleda našla se na udaru kritika jer bi se ptice mogle zabijati u nju
Vidi originalni članak

Kuća koja se nalazi u švicarskim Alpama u potpunosti je stopljena s prirodom. U jednom trenutku izgleda kao da je riječ o okviru za sliku koja odražava okoliš, a već u idućem kada se podigne povjetarac ili preleti ptica postaje živa slika koja se mijenja iz trena u tren.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Međutim, ljubitelji ptica s ovim projektom nisu oduševljeni, a mnogi su izrazili zabrinutost kako bi se ptice mogle nesvjesno zabiti u reflektirajuće zidove.

- Dragi arhitektu, dizajneru i vlasniku, ako želiš da se kuća stopi s okolišom, sagradi ju od kamena i sa travnatim krovom. Takvo nešto bi bilo puno ljepše za jadne ptice, ovo je zamka za sve što leti u blizini. Da sam bogat kupio bih ju samo da ju srušim - jedan je komentirao.

- Koliko koštaju ploče zrcala? Pitam zato jer će postupak zamjene puno koštati s obzirom na jadne ptice koje će se tamo srušiti - drugi je nadodao.  

Vlasnik kuće je u razgovoru sa magazinom Dezeen rekao kako su provedene mjere kako bi se osiguralo da zgrada bude vidljiva pticama.

- U izgradnji instalacija surađivali smo s Vogelwarteom Sempachom (Švicarskim društvom za zaštitu ptica) te smo na fasadu dodali vodoravne crne crte svaka tri centimetra kako bi pticama zgrada bila vidljiva i kako se ne bi zabijale u nju - rekao je.

Međutim, mnogi nisu uvjereni da su te mjere dovoljne za zaštitu lokalnih ptica, a jedan čitatelj komentirao je: 'Teško mi je za povjerovati da se u ovo ne zabijaju ptice. One udaraju u moje prozore, koji nisu toliko reflektirajući, čak i s naljepnicama i okvirom koji dijeli prozor', piše Unilad.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • krkanADZ 23.04.2021.

    nisam mislel da je ta Ella takva nesretnica.. gora od nje jedino je Šupljutica....

  • eho_ 23.04.2021.

    Baš je lijepa 😄😎

  • 23.04.2021.

    Pa jel se ptice zabijaju ili ne zabijaju u istu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare