To je to što me zanima!

Napravi sladoled za 10 minuta, kolač s Nutellom bez pečenja...

Slavni kuhari otkrivaju recepte za neodoljivi domaći sladoled, cheesecake i kultni talijanski semifreddo, priprema je brza i jednostavna, bez stajanja uz štednjak
Vidi originalni članak

Uz samo pet sastojaka napravite neodoljivi desert bez uključivanja pećnice, predlaže popularni nizozemski kuhar Rudolph Van Veen. 

Potrebno je 150 g maslaca, 50 g tamne čokolade, 200 g šećera, 60 g kakaa u prahu i 200 g integralnih keksa. Istopite maslac i čokoladu u dvije odvojene posude, a kalup za kolač dobro namastite i obložite papirom za pečenje. Pomiješajte otopljeni maslac sa šećerom i kakaom. 

Usitnite kekse i prelijte čokoladom pa dodajte smjesu s maslacem. Dobro promiješajte te ulijte u kalup i stavite u hladnjak na dva sata. Dok čekate da se kolač s keksima stisne, napravite pravo ljetno osvježenje u čaši - “slushy”. To je zapravo izmrvljeni led preliven sokom od voća. 

Na primjer, kombinirajte jagode i naranču. Ocijedite sok od naranče i ulijte ga u blender. Zatim dodajte nekoliko narezanih jagoda i sve usitnite. Želite li da sok bude malo gušći, dodajte oko pola banane. Nakon toga umiješajte kocke leda i još usitnite. 

Ako nemate blender ili multipraktik, led možete usitniti i pomoću krpe i valjka za tijesto. Omotajte kocke leda u krpu i prvo valjkom lagano udarajte da se usitni pa valjajte preko krpe dok ne bude potpuno sitan. Dodajte u čašu i prelijte sokom. 

Thinkstock

Za sve ljubitelje kave Rudolph predlaže trifle (desert u čaši ili posudi) s piškotama i espressom. Obložite unutrašnjost posude prozirnom folijom. Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i dodajte lješnjake, bademe, kandiranu narančinu koru te komadiće čokolade. Skuhajte kavu i u nju umočite piškote pa ih redajte po dnu i sa strane posude. Otopite čokoladu i ulijte u kalup. Ostavite u hladnjaku preko noći. 

Kuharica Nigella Lawson predlaže cheesecake s limunom. Za koru ispulsirajte 200 g keksa i 100 g maslaca, a kremu napravite od krem-sira, slatkog vrhnja, šećera u prahu i soka od jednog limuna. Rachael Ray obožava semifreddo - poluzamrznuti desert kojem čar pruža vrhnje. 

Kuharica često priprema onaj s avokadom koji može zamijeniti vrhnje, a omiljen joj je i semifreddo s orašastim plodovima i čokoladom. Otopite malo maslaca na laganoj vatri pa dodajte grubo mljevene orašaste plodove, šećer i malo soli. Sve kuhajte dok se šećer ne otopi te smjesom obložite duguljasti kalup, npr., onaj za mesne štruce. 

U blenderu ispulsirajte avokado, kondenzirano mlijeko i limunov sok. Istucite vrhnje za šlag pa dodajte pireu od avokada. Sve prelijte preko orašastih plodova i stavite u zamrzivač na četiri sata. Naravno, ljeto nije pravo ljeto bez sladoleda, a i njega možete napraviti kod kuće. Istucite slatko vrhnje, ali ne do kraja. Možete dodati malo metvice pa šećer u prahu, vanilin šećer te limunov sok i koricu za aromu. 

Prema želji, dodajte i ispasirano bobičasto voće ili breskve. Sve promiješajte pa dodajte jogurt. Izlijte smjesu u posudu i ostavite u zamrzivaču, a svakih pola sata žustro promiješajte vilicom kako bi bio gladak. 

Dreamstime

Semifreddo od pistacija i malina

Sastojci:

 2 jaja, 4 žumanjka, 1/3 šalice šećera, 1 i 3/4 šalice vrhnja, 2/3 šalice pistacija, 300 g malina, prema želji jestiva zelena boja 

Priprema: 

Pomiješajte jaja, žumanjke i šećer te pustite da krčka iznad lonca s toplom vodom od tri do četiri minute dok se ne zgusne. Maknite s plamena i miješajte još nekoliko minuta dok se ne ohladi. U smjesu polako umiješajte vrhnje, boju za kolače, narezane pistacije i dvije trećine količine malina. 

Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte i zamrznite preko noći. Preokrenite s kalupa na pladanj i ukrasite ostalim malinama. 

Dreamstime

Ledeni jogurt na štapiću

Sastojci:

2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice nemasnog jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: 

Borovnice i sok kuhajte u manjem loncu dok ne uzavriju. Smanjite plamen pa ostavite da krčka dvije minute ili dok se borovnice ne raspadnu. Maknite s plamenika i ohladite. Zatim smjesu izlijte u blender pa dodajte jogurt, limetin sok i sol. 

Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u kalupe ili deset uskih čašica te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač tijekom noći. 

Dreamstime

Crveni sorbet s limetom 

Sastojci: 

150 g zamrznutog crvenog ribiza, 150 g malina, 150 ml vode, 85 gr šećera, 100 ml soka od brusnica, 2 limete

Priprema: 

Limetu zamrznite. Ribiz, maline i dvije žlice vode kuhajte 10-ak minuta. Protisnite voće kroz cjedilo kako biste dobili pire. Dodajte i limetu, koju naribajte s koricom. Kašu kratko propirjajte. Šećer i vodu zagrijavajte miješajući dok se šećer ne otopi. 

Kad provrije, kuhajte 10 minuta dok ne dobijete sirup. Maknite s vatre i ostavite da se hladi. Sve izmiješajte pa zamrznite. 

Željko Hladika/24sata

Nigellein cheesecake s Nutellom

Sastojci: 

250 g keksa, 75 g omekšalog maslaca, 400 g Nutelle, 100 g nasjeckanih i tostiranih lješnjaka, 500 g krem sira, 60 g šećera u prahu 

Priprema: 

Sameljite kekse u blenderu i dodajte maslac te žlicu Nutelle. Sve dobro ispulsirajte pa dodajte tri žlice nasjeckanih lješnjaka. Nastavite pulsirati dok ne dobijete teksturu sličnu pijesku. Utisnite smjesu u limeni okrugli kalup za torte i stavite u hladnjak da se hladi. Istucite krem sir i šećer i dodajte ostatak Nutelle. 

Sve dobro izmiksajte. Izvadite kalup iz hladnjaka i dodajte nadjev. Ravnomjerno premažite i pospite ostatkom lješnjaka. Ostavite u hladnjaku na najmanje četiri sata. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • napoleonov sin 30.06.2015.

    mrzim sladoled od jagode

  • KEC21 24.06.2015.

    Kada se zaželim slastica odem u obližnju slastičarnicu i naslažem se za 30 kn do guše.

  • krnjevo 24.06.2015.

    Što mi vrijedi kad mi je sve to zabranjeno... šmrc...

Komentiraj...
Vidi sve komentare