To je to što me zanima!

Napredak: Prva žena mogla bi u svemiru roditi za 12 godina

Dr. Edelbrek objasnio je da će žene koje budu htjele svoje prinove na svijet donijeti u svemiru, morati iza sebe već imati dva 'lakša' poroda i biti prirodno otporne na zračenje
Vidi originalni članak

Tvrtka SpaceBorn United, koja ispituje uvjete za ljudsku reprodukciju i rađanje u svemiru, predviđa da bi se za 12 godina u svemiru mogla roditi prva beba. Trenutno je, kažu iz tvrtke, porod moguć samo u niskoj Zemljinoj orbiti, na visini do oko dvije tisuće kilometara.

Osnivač i direktor SpaceBorn Uniteda dr. Egbert Edelbrek i njegove kolege planiraju tako u budućnosti misije u kojima bi rađanje u svemiru bilo moguće. Te bi misije, kako sada predviđaju, trajale od 24 do 36 sati, pa bi žene u svemiru samo rodile, a ne boravile tijekom cijele trudnoće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dr. Edelbrek objasnio je da će žene koje budu htjele svoje prinove na svijet donijeti u svemiru, morati iza sebe već imati dva 'lakša' poroda i biti prirodno otporne na radioaktivno zračenje.

- Porod se može inducirati na isti način kako što se to radi u klinikama za umjetnu oplodnju - kaže dr Edelbrek i dodaje da je teško planirati prirodan porod zbog tehničke strane misija poput npr. nemogućnosti lansiranja zbog lošeg vremena ili nekog drugog razloga.

- Zbog toga bismo imali možda 30-ak sudionica, no i ta se brojka može smanjiti - kaže.

Edelbrek i njegovi kolege misle da je porod u svemiru moguće izvesti uz manji rizik nego nosi prosječni porod na Zemlji. Ipak, ističe da se u tvrtki još ne bave planiranjem poroda jer su trenutno usredotočeni više na 'začeće i na razvoj embrija u svemiru'. Hoće li žene rađati u svemiru ovisi o više faktora, smatra, a prije svega od materijalnih mogućnosti koje za njegov posao ovise najviše o razvoju sektora svemirskog turizma.

SVE RASTE Druga strana trudnoće: Dojke i maternica otežaju po kilogram

- Ako se taj sektor bude ubrzano razvijao kao što je to sada slučaj, oblikovati će se novo tržište za jako bogate ljude. A postojati će i  udobne svemirske letjelice. Sve će zapravo ovisiti o tome koliko su spremni na rizik - rekao je dr Edelbrek.

Inače, NASA je još 1997. godine eksperimentirala sa trudnim štakorima čije su ženke uspješno rodile u bestežinskom stanju, ali su navodno imale dvostruko više kontrakcija nego u eksperimentima na Zemlji.

Šefica laboratorija za biofiziku sa Ruske Akademije dr. Irina Ognjeva objavila je ovo ljeto i Ruske ambicije da prva beba rođena u svemiru bude njihova.

PRVA NAKON 40 GODINA Lakše će šetati po Mjesecu: Astronauti dobili nova odijela

- Uvijek smo bili prvi u svemiru i voljeli bi da prvi čovjek rođen u svemiru bude ruski državljanin - rekla je tada.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 18.10.2019.

    svemir je naša budućnost

  • DANIJEL 🐶 18.10.2019.

    Napredak za planetu na kojoj se upravo žene svim silama bora ZA ABORTUS, napredak te civilizacije je rađanje u svemiru? Opet se sjetih Einsteina koji je rekao da su svemir i ljudska glupost neograničeni, za svemir nije bio siguran...

Komentiraj...
Vidi sve komentare