Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Druga strana trudnoće: Dojke i maternica otežaju po kilogram

Druga strana trudnoće: Dojke i maternica otežaju po kilogram
1

Normalno je da žena u drugom stanju dobije između 12 i 15 kila. Tri od četiri trudnice dobiju tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha, koja se naziva još i “linea negra”, a nestaje nakon poroda

VIDEO

Tijelo svake trudnice se mijenja i prilagođava djetetu koje u njemu raste, pripremajući je tako na ulogu buduće majke. 
Osim što dobiva na težini zbog razvoja ploda, tijelu u trudnoći je potrebna puno veća količina tekućine nego obično zbog povećane proizvodnje krvi. 

Kardiovaskularni sustav se prilagođava jer krv brže kola tijelom, pa zbog bolje cirkulacije žena naprosto - blista. Koža i ostala tkiva su napetija zbog veće količine tekućine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05

U vrlo ranoj trudnoći može doći do blagog povećanja tjelesne temperature koja se u normalno stanje vraća oko 16. tjedna trudnoće. 
Puls se ubrzava 10 do 15 otkucaja u minuti, čak i u snu, te oscilira od 60 do 90 otkucaja u minuti. Srčani kapacitet se povećava za 30 do 50 posto na kraju prvoga tromjesečja i takav ostaje do kraja trudnoće.

Tijekom posljednjega razdoblja trudnoće, napetost i aktivnost trbušnih mišića se smanjuje. Maternica je malo-pomalo potisnula glavni dišni mišić, dijafragmu prema gore, što znatno smanjuje njenu pokretljivost, pa disanje postaje “visoko” ili prsno. Hiperpigmentacija se javlja na čelu i obrazima. 

Pregnancy. Beautiful Smiling Pregnant Woman

Zbog trudničkih hormona, tri od četiri trudnice dobiju tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha, “linea negra”, koja se javlja u drugom tromjesečju zbog povećane količine melanina koje proizvodi placenta. Nestaje nakon poroda. U kasnijoj fazi trudnoće može se javiti i nekontrolirani svrbež kože.

Tijelo se svakodnevno mijenja:

Tijelo trudnice normalno je da prolazi kroz promjene - neke su prilično vidljive, a neke su nevidljive. Te su promjene prijeko potrebne za razvoj ploda, trudove i porod. 

Koža se širi

Strije se javljaju u drugom tromjesečju trudnoće na stražnjici, trbuhu i dojkama. Javlja se i hiperpigmentacija na licu. Visoka razina estrogena može uzrokovati proširene vene. 

Dojke rastu

Postat će veće i napetije, zbog veće količine krvi koja dolazi u grudi. Povećava se  količina masnog tkiva, a mliječni kanalići se počinju širiti. Bradavice su ispupčenije.

10 razloga zašto mjesečnica kasni, a sigurno nije trudnoća
10 razloga zašto mjesečnica kasni, a sigurno nije trudnoća

Tlak pada

U prva dva tromjesečja tlak se snižava jer je količina krvi veća, a krvne žile proširene. Tlak se vraća na ranije vrijednosti kako se približava termin poroda.

Abdomen se rasteže

U drugom tromjesečju abdomen počinje rasti i na kraju razdoblja maternica može biti tik do prsnog koša. Trbušni mišići se šire i potpora su cijelom trbuhu. 

Stopala natiču

Stopala i zglobovi, pogotovo skočni zglobovi, trudnicama često natiču zbog povećane količine krvi i ostalih tekućina u tijelu. 

Kralježnica se krivi

• Kako plod raste dolazi do laganog pomicanja lumbalnog dijela kralježnice - prema naprijed, uzrokujući pojačanu lumbalnu lordozu. 

• Tijekom trudnoće tijelo proizvodi hormone koji omekšavaju zglobove zdjelice kako bi povećali njezinu fleksibilnost i time pomažu prilikom poroda. 

Želudac gori

Žgaravica se može javiti na početku četvrtog mjeseca, a pogoršava se u ležećem položaju. Želudac postaje ljeniji i gubi čvrstoću, pa zbog toga neke trudnice osjećaju mučnine. Probava se usporava. 

Disanje se ubrzava

Hormonalne promjene katkad uzrokuju prolaznu nabubrelost sluznice grla, dušnika i bronhija što može dovesti do promjena u boji glasa i disanju. Tijelo traži i više kisika

Hormoni divljaju

Placenta se ponaša kao privremena endokrina žlijezda tijekom trudnoće. Proizvodi velike količine ženskih hormona, a zbog toga trudnica može osjećati valove vrućine.

Mokraća bježi

Povećan protok krvi kroz bubrege potiče ih na stvaranje veće količine mokraće. Mokrenje je zbog toga puno češće, a moguće je i bježanje mokraće dok se kiše, kašlje i smije.

KOLIKO TEŽI FETUS?

Beba 3 - 4 kilograma

Posteljica 0,5 - 1 kilogram

Maternica 0,5 - 1 kilogram

Plodna voda 1 - 1,5 kilograma

TEŽINA POSTEPENO RASTE

Dodatni kilogrami su još jedna od velikih promjena kroz koje prolazi žensko tijelo u vrijeme trudnoće. Ne mogu se izbjeći, ali zdravom prehranom može se unijeti dovoljno kalorija i ostati unutar poželjnih 13 i 15  kilograma. 

Trudnoća i godine: Kako su je doživjele Maja, Josipa i Dijana
Trudnoća i godine: Kako su je doživjele Maja, Josipa i Dijana

ŠTO SE JOŠ POVEĆAVA?

Dojke 0,5 - 1 kilogram

Krv 1,5 do 2 kilograma

Masno tkivo 4-5 kilograma

Ostale tj. tekućine 1,5 do 2 kilograma

Dodatni kilogrami su još jedna od velikih promjena kroz koje prolazi žensko tijelo u vrijeme trudnoće. Ne mogu se izbjeći, ali zdravom prehranom možete unijeti dovoljno kalorija i ostati unutar poželjnih 13 i 17  kilograma. 

TEŽINA POSTEPENO RASTE:

>> 0 - 15 tjedana - 1- 1,5 kilograma

>> 16 - 27 tjedana - 7, 5 kilograma

>> 28 - 40 tjedana - 12 - 17 kilograma

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru