To je to što me zanima!

Narukvice prijateljstva u službi su plemenite modne misije

Prihodom od neodoljivih kožnatih narukvica "prijateljstva" hrvatska ekipa koja volontira u sirotištu Mali dom u Keniji planira sagraditi školu i pomoći mališanima
Vidi originalni članak

U trenutku kada je modnu scenu ponovno uskovitlao trend “friendship” narukvica nanizanih na rukama, iz Afrike su stigle šarene “friends” narukvice pletene od kože i ukrašene perlicama u plemenskim bojama. Zovu se “Friend with Small Home” i iza sebe imaju plemenitu misiju.

One pomažu sirotištu za bolesnu napuštenu djecu Mali dom koje u divljini središnje Kenije vodi najmlađi hrvatski misionar fra Miro Babić. Svaka ova narukvica pretvorit će se u hranu za Mali dom, lijekove i pomagala za bolesnu djecu, gumene cipelice, bilježnicu i pomoći će im da ostvare velik plan; sagraditi školu za 400 djece u selu. 

- Bez obzira na to gdje su rođeni i koliko su bogati ili siromašni, kad se zamišljaju odraslima, sva djeca na svijetu najčešće se vide u istim ulogama; piloti, liječnici, vozači nekako uvijek iskoče kao najzanimljivija zanimanja. Tako je i s mojim malim prijateljima u afričkom sirotištu Mali dom. 

Čak ni fizički invaliditet zbog kojeg sjede u teškim željeznim kolicima, naslijeđenim iz tko zna koje ruke, nije prepreka da bi sebe vidjeli kako voze avion.

No njihove trenutačne želje ipak su okovane siromaštvom i borbom za život koje su itekako svjesni. Stidljivim glasom poželjet će da im nabavite meso za ručak, iskreno će se oduševiti novom naoštrenom olovkom i zamolit će da im ostavite iznošene tenisice. 

Broj noge nema nikakvu ulogu jer bitno je domoći se dviju cijelih cipela. Oni u školu odlaze bosi, a nerijetko s jednom cipelom. I nema tu nikakvog srama, jedna zaštićena noga bolja je od dviju nezaštićenih, to je vrlo jednostavna logika i svi je poštuju, kaže Ana Josipović, koja već godinama volontira u Malom domu. Narukvice za Mali dom izrađuje lokalno stanovništvo u Keniji kao dio njihove tradicionalne kulture ukrašavanja, dolaze u deset različitih boja - bijeloj, žutoj, narančastoj, ružičastoj, tirkiznoj, zelenoj, ljubičastoj, plavoj, smeđoj i crnoj. 

Ovo sirotište ih ne prodaje nego daruje svakome tko uplati skromnu donaciju od 25 kn. S Malim domom može se komunicirati putem njihove Facebook stranice Malidom.Africa ili maila: smallhomeafrica@gmail.com.

- Štićenici Malog doma ove godine su prvi put dobili nove, prave cipele za školu i uniforme, a njihove iznošene i poderane podijelili smo djeci u selu. To smo postigli zahvaljujući prikupljenim donacijama putem projekta prijateljstva, odnosno ‘friends’ narukvica - kaže Ana te dodaje kako je u osnovi svega suosjećajnost za drugog.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • lucklc1 21.06.2014.

    ovakav članak ima 2 komentara a kad se ona morska neman Nives Celzijus skine i pokaže sise 100.000 komentara, nešto tu ne štime

  • boba555 19.06.2014.

    Prekrasno je dok ima prekrasnih ljudi

  • Sheeena 19.06.2014.

    Pohvalno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare