Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Narukvice prijateljstva u službi su plemenite modne misije

Narukvice prijateljstva u službi su plemenite modne misije
7

Prihodom od neodoljivih kožnatih narukvica "prijateljstva" hrvatska ekipa koja volontira u sirotištu Mali dom u Keniji planira sagraditi školu i pomoći mališanima

VIDEO

U trenutku kada je modnu scenu ponovno uskovitlao trend “friendship” narukvica nanizanih na rukama, iz Afrike su stigle šarene “friends” narukvice pletene od kože i ukrašene perlicama u plemenskim bojama. Zovu se “Friend with Small Home” i iza sebe imaju plemenitu misiju.

One pomažu sirotištu za bolesnu napuštenu djecu Mali dom koje u divljini središnje Kenije vodi najmlađi hrvatski misionar fra Miro Babić. Svaka ova narukvica pretvorit će se u hranu za Mali dom, lijekove i pomagala za bolesnu djecu, gumene cipelice, bilježnicu i pomoći će im da ostvare velik plan; sagraditi školu za 400 djece u selu. 

- Bez obzira na to gdje su rođeni i koliko su bogati ili siromašni, kad se zamišljaju odraslima, sva djeca na svijetu najčešće se vide u istim ulogama; piloti, liječnici, vozači nekako uvijek iskoče kao najzanimljivija zanimanja. Tako je i s mojim malim prijateljima u afričkom sirotištu Mali dom. 

Čak ni fizički invaliditet zbog kojeg sjede u teškim željeznim kolicima, naslijeđenim iz tko zna koje ruke, nije prepreka da bi sebe vidjeli kako voze avion.

No njihove trenutačne želje ipak su okovane siromaštvom i borbom za život koje su itekako svjesni. Stidljivim glasom poželjet će da im nabavite meso za ručak, iskreno će se oduševiti novom naoštrenom olovkom i zamolit će da im ostavite iznošene tenisice. 

Broj noge nema nikakvu ulogu jer bitno je domoći se dviju cijelih cipela. Oni u školu odlaze bosi, a nerijetko s jednom cipelom. I nema tu nikakvog srama, jedna zaštićena noga bolja je od dviju nezaštićenih, to je vrlo jednostavna logika i svi je poštuju, kaže Ana Josipović, koja već godinama volontira u Malom domu. Narukvice za Mali dom izrađuje lokalno stanovništvo u Keniji kao dio njihove tradicionalne kulture ukrašavanja, dolaze u deset različitih boja - bijeloj, žutoj, narančastoj, ružičastoj, tirkiznoj, zelenoj, ljubičastoj, plavoj, smeđoj i crnoj. 

Ovo sirotište ih ne prodaje nego daruje svakome tko uplati skromnu donaciju od 25 kn. S Malim domom može se komunicirati putem njihove Facebook stranice Malidom.Africa ili maila: smallhomeafrica@gmail.com.

- Štićenici Malog doma ove godine su prvi put dobili nove, prave cipele za školu i uniforme, a njihove iznošene i poderane podijelili smo djeci u selu. To smo postigli zahvaljujući prikupljenim donacijama putem projekta prijateljstva, odnosno ‘friends’ narukvica - kaže Ana te dodaje kako je u osnovi svega suosjećajnost za drugog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh