To je to što me zanima!

Nasilnik ostaje nasilnik?Već u školskoj dobi vide se naznake

Djeca koja su u školskoj dobi zlostavljali svoje vršnjake imaju veće šanse kasnije se agresivno ponašati prema partneru, kao i oni koji su nasilje vidjeli u svome domu
Vidi originalni članak

Školski nasilnici koji vrijeđaju i udaraju svoje vršnjake taj će uzorak ponašanja najvjerojatnije primjenjivati i u kasnijem životu prema svome partneru, otkrila je studija Sveučilišta Harvard provedeno na više od 1500 muškarca u dobi od 18 do 35 godina. Znanstvenici su utvrdili da se od svih ispitanika, njih 18 posto bili su fizički nasilni prema svojim partnericama u protekloj godini, a njih 16 posto redoviti su zlostavljali svoje vršnjake, dok je njih 25 posto to radilo povremeno.

I redoviti i povremeni školski nasilnici u značajno su većem broju kasnije vršili nasilje nad ljubavnim partnerom i članovima obitelji, nego oni koji nisu bili nasilni u mlađoj dobi. No i važan čimbenik "začaranog" kruga zlostavljanja je i samo prisustvo u nasilnoj okolini, pa tako oni koji su bili svjedoci nasilja u obiteljskom domu imaju veće šanse i sami biti agresivni.

- Naša otkrića upućuju na činjenicu da pojedinci koji su nasilni prema drugima, te su naznake ponašanja pokazali već u mlađoj dobi - rekla je voditeljica studije, Kathryn L. Falb.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare