To je to što me zanima!

Naučite reći pomirljivo ‘ne’ i prestanite biti žrtva na poslu

Izbori se za sebe: Riskirajte pogrešku, čak i poneki sukob, jasno kažite što mislite i prestat ćete biti dežurna žrtva, jer iako svi vole dobricu - tad ste samo "otirač"
Vidi originalni članak

Kako biste se izborili za svoje mjesto na poslu, prvi saveznik može biti susjed koji vam nije vratio bušilicu ili prijateljca koja nikad ne bi platila kavu. 

Ako uvježbate ljubazno ali odlučno zatražiti natrag nešto što je vaše, lakše ćete i kolegi objasniti kako nije pravedno da ponovo vi odrađujete njegove prekovremene sate. Pritom ostanite odlučni i ne popuštajte zbog “kako možeš biti takav”, “propustit ću djetetovu predstavu” i sličnih emotivnih ucjena. Kako bi vas kolege prestali iskorištavati, važno je i da se pomirite s tim kako su sukobi neizbježni. 

Ne možete se svima svidjeti, a pokušate li, postat ćete dežurni “otirač”. Kažite jasno što mislite jer, ako vam instinkt kaže da ste žrtva nepravde, poslušajte ga. Koliko god svi vole “dobricu” koji uvijek podmeće leđa i smiruje sukobe, ako ne reagirate, ne samo da će vas ponovno zaobići stimulacija ili promaknuće, nego će početi trpjeti i zdravlje. Druga je zamka sumnja u sebe. 

Nitko nije uvijek u pravu i pogreške su neizbježne baš kao i sukobi. Ako imate mišljenje, kažite ga. Jer koliko god da je dobrica omiljen, radnik koji zna što želi još je omiljeniji. 

Moćne poze: Uz pravi stav i gestikulaciju do povjerenja

Idi na 24sata

Komentari 1

  • penzička 19.11.2013.

    Probaj poslodavcu reči da više nebi radio jer si umoran.Knjižica u rukice /ako si uopče prijavljen/ i ravno na burzu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare