To je to što me zanima!

Ne 'gušite' ih brigom: Ne brini se, mama, ja sam već velika

Roditeljska pretjerana brižnost može demotivirati dijete te ga naučiti da će se uvijek netko drugi brinuti za njega pa se neće naučiti vlastitoj odgovornosti
Vidi originalni članak

Vjerojatno će svatko lako dozvati u sjećanje sliku nekog pretjerano zabundana djeteta, koje u nekoj pretjeranijoj varijanti zimskog odijevanja ne može niti spustiti ruke od silnih slojeva rukava. Rezultat je to želje da se dijete utopli toliko da nimalo ne osjeti zimsku hladnoću kojom je okruženo i koja bi mu mogla ugroziti zdravlje. I baš kao što silni slojevi odjeće sprečavaju djetetove kretnje i čine ga nespretnim, tako će i pretjerana briga za djetetovu dobrobit i sumnjanje u njegovu sposobnost da samo odradi neke aktivnosti sputavati njegov razvoj i smjelost u djelovanju. Iako, smatraju mnogi roditelji, od pretjerane skrbi glava ne boli, ili možda ipak.... 

- Roditelji koji previše zaštićuju svoje dijete rade to iz najbolje namjere, ali na taj način dugoročno štete svome djetetu - bez imalo dvojbi kaže magistra psihologije i praktičarka terapije igrom Tea Knežević i napominje važnost toga da se djetetu ostavi slobodnog prostora.

-  Kako bi dijete steklo vještine koje će mu biti potrebne kasnije u životu, važno je da mu roditelj postavlja potrebne granice, odnosno granice za ona ponašanja kojima dijete šteti sebi ili drugima, ali je i važno da potiče i motivira dijete da uvježbava razne vještine koje su mu u nekoj mjeri izazovne, ali ne i ugrožavajuće - napominje naša sugovornica, članica psihološkog tima Proventus.

Psihologinja napominje kako je važno djeci imenovati i priznavati njihove uspjehe i pokušaje da nešto savladaju te, neovisno o konačnom razultatu, važno je osvijestiti djetetov trud jer, kaže, učenjem djeteta da će ga roditelj od svega zaštititi ili riješiti probleme  koje bi realno i dijete samo moglo riješiti, djetetu se šalje poruka da roditelj nema povjerenja u njegove sposobnosti.

A takva spoznaja može ozbiljno narušiti odnos djece i roditelja, pogotovu kako će postajati sve veća. Pokazalo je to istraživanje provedeno na sveučilištu na Floridi. Dok će razumna briga povezati roditelje s djecom i činiti da se obostrano osjećaju kao obavijeni toplom, sigurnom  dekom i osjećat će se sigurnije i voljenije, prevelika će briga izazvati posve suprotne osjećaje i pridonijeli osjećaju nelagode.   

- Roditeljsko prezaštićivanje ili pretjerana brižnost mogu demotivirati dijete te ga naučiti da će se uvijek netko drugi brinuti za njega te se dijete neće naučiti vlastitoj odgovornosti - kaže psihologinja Knežević i dodaje kako je važno da roditelji prihvate da dijete samo treba učiti o vlastitoj odgovornosti te brižnosti za sebe i druge oko sebe kroz isprobavanje raznih vještina koje su primjerene za njihovu dob. 

- Ako roditelj redovito radi umjesto djeteta nešto što dijete može samo uraditi, time mu krade mogućnost da dijete osjeti zadovoljstvo zbog vlastitog uspjeha. 

A bez tog iskustva, napominju naša sugovornica i drugi stručnjaci, neće imati na čemu izgraditi samopouzdanje, bez kojeg se neće moći ravnopravno uključiti u društvene aktivnosti i graditi zadovoljavajuće odnose s drugima.  

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • kokaza5 12.03.2015.

    Potpuno se slažem. Djetetu treba samopouzdanje, gušenjem mu uskračujemo da razvije samostalnost i odgovornost.

  • zutko 10.03.2015.

    Slažem se da djecu ne treba držati pod staklenim zvonom jer vremena su takva da je svaki dan jedna vrsta borbe i moraju biti spremna na svakakve situacije. Tu polazim od sebe jer uvijek sam pomagala djeci ali u zdravoj dozi i puštala sam ih da se uhvate u koštac sa nekim obavezama, problemima dilemama, ali ako bi zapeli opet sam bila tu i još jesam...i oboje znaju da mogu računati na mene kad god zatreba i sretna sam kad pomognem u riješavanju bilo kakve zapreke, jer mama sam....:):):):)

  • guigou 10.03.2015.

    Jako dobar članak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare