To je to što me zanima!

Ne morate puno misliti: Crna i mliječna čokolada su skoro iste

Iako se crna čokolada češće smatra zdravijom od mliječne čokolade, razlika između njih je neznatna, navode stručnjaci savjetujući da ljudi ograniče konzumaciju čokolade bez obzira na sastav
Vidi originalni članak

Osnovni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unijet ćete dovoljno i polifenola.

DJELOVANJE NA MOZAK Tamna čokolada stvara osjećaj euforije sličan onome od 'trave'

I crna i mliječna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, no često ima više masnoće.

Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mliječne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umjerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, no ne i ako je jedete previše i prečesto.

MMMMMLJAC Kad kažemo čokolada, imamo 8 legitimnih razloga za uživanje

Kako se ne biste pretjerano uživali u konzumaciji čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, zasebno pakirane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada.

Ako vas ovo ne spriječi od prejedanja, možete odvojiti manje porcije čokolade i pohraniti je u zamrzivaču. Kad je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego jesti čitave retke odjednom. (žk)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 30.01.2020.

    volim i bijele čkolade

  • mily 29.01.2020.

    Mmmm čokolada:)))

  • eho_ 29.01.2020.

    Ne volim previše čokoladu, onako kao čokoladu. U nekim kolačima je neizbježna, možda jedino tako..Ili sa chilli paprikom i nekim neobičnim ukusom. E Ali prije svega bez šećera, koliko god je to moguće... Preslatke su mi čokolade

Komentiraj...
Vidi sve komentare