To je to što me zanima!

Ne prepuštajte se boli: Najbolje seksualne poze za svaku dob

Bol u zglobovima, kostima i mišićima, koja je sve jača s godinama zna negativno utjecati na seksualni život parova. Umjesto da odustanete, isprobajte ove poze idealne za određene godine
Vidi originalni članak

Tridesete godine

Oko 25% žena za vrijeme trudnoće osjeća bol u predjelu zdjelice, a oko 8% ih osjeća bol i 2 godine nakon trudnoće, pokazalo je britansko istraživanje.

Rezultat toga je da mnoge žene u svojim tridesetima doživljavaju bol kad pokušavaju izvesti određene seksualne pozicije. Kako bi izbjegle bol, Herrera preporučuje staru, ali uvijek popularnu, doggy style pozu. 

- Budući da su vam ruke i koljena na podu ili krevetu, vaše zdjelica ostaje u neutralnom položaju - objašnjava.

Neke žene ne osjećaju tu bol, ali imaju osjetljiviji donji dio trbuha, pogotovo prvih par mjeseci nakon poroda. Za njih Herrera preporučuje poziciju žlice, može i okrenute prema partnerima i od partnera, jer u toj poziciji žena kontrolira dubinu i brzinu penetracije pa ju može prilagoditi svojem užitku. 

Četrdesete godine

Prva pojava išijasa kod ljudi, boli koja nastaje u donjem dijelu leđa ili u kuku i širi se niz noge, se procjenjuje u kasnijim tridesetima i početkom četrdesetih godina, pokazalo je istraživanje Američke akademije za ortopedske kirurge. 

Dvije najbolje pozicije za ovo razdoblje života su uz položaj žlice i Doggy style, obrnuta kaubojka i pegla. Kod obrnute kaubojke muškarac treba leći na leđa, a žena se treba sjesti na njega i okrenuti mu leđa. Lagano se podižite i spuštajte, samo se nemojte nagnuti prema naprijed jer to može izazvati bol kod partnera. 

U poziciji pegle lezite trbuhom prema dolje, koljena trebate lagano saviti i podignuti bokove (tako da je stražnjica u zraku), a ispod prsa možete staviti jastuk za potporu, piše američki portal Prevention

- Ova poza drži vašu kralježnicu neutralnom i mogućnost boli je minimalna - objašnjava Herrera.

Pedesete godine

- Tijekom ovog desetljeća, zahvaljujući menopauzi kod žena se smanjuje količina estrogena čija česta posljedica je bolni seks, zahvaljujući suhoći i stanjivanju vaginalnog tkiva. Također je moguće i zdjelično propadanje, to jest spuštanje organa poput mjehura koji onda stvaraju pritisak na vaginu - objašnjava Herrera.

Dobra ideja je sjedeća pozicija u seksu, gdje žena sjedi na partneru okrenuta licem prema njemu i laganim ljuljajućim pokretima ostvaruje penetraciju. Ovdje se lako kontrolira pokret pa seks može biti jako nježan, ali i grublji.

Druga opcija je da žena legne na leđa s jastukom ispod kukova i bedara zahvaljujući kojem će se otvoriti zdjelica i bit će puno lakša penetracija. U slučaju da osjećate bol u zglobovima i kostima, ova pozicija će na njih smanjiti pritisak i omogućit vam da neometano uživate.

Šezdesete godine

Oko trećine muškaraca i žena u šezdesetima pati od osteoartritisa, kronične bolesti zglobova koju obilježava degeneracija zglobne hrskavice.

- Ako ste i vi među njima, zaboravite na seks pozu poput kaubojke ili doggy style-a, to nije za vas. Možete se jako ozlijediti - objasnila je fizioterapeutkinja Lynn Berman iz New Yorka.

- Ohrabrujem svoje pacijente na stajaće poze, zahvaljujući kojima se smanjuje pritisak na zglobove i ojačavaju kosti. Pokušajte se stati leđima okrenute partneru te se oslonite na zid ili ormar i pustite ga da uđe straga u vas - dodala je. 

- Ako imate bolna leđa najbolja pozicija za vas je misionarska s potpornim jastukom ispod donjeg dijela leđa - objasnila je Natalie Sidorkewicz, doktorica i istraživačica na kanadskom Sveučilištu Waterloo.

VIDI OVO: Najčudnijia mjesta na kojima muškarci masturbiraju.

Idi na 24sata

Komentari 129

  • Kashmir 11.06.2018.

    Ljubav je bol, sex još i jača molim vas lijepo gdje bi bili ako ne bi sve do kraja i intenzivno osjetili. Ak te malo i pokoči bez obzira na godine, koga briga dr dan se liječi....tipa: klin se klinom i tako to!

  • GlobalHawk 11.06.2018.

    Hahahahaha, nasmiju me u rano jutro...

  • 10.06.2018.

    Pa nisu u pitanju akrobacije 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare