To je to što me zanima!

Ne pretjerujte: Često kupanje može naštetiti dječjoj koži

Bebe se ne stignu zaprljati koliko ih roditelji vole kupati. Dovoljno je svaki dan prebrisati pregibe i pelensku regiju, a kupke obaviti najviše dva puta tjedno
Vidi originalni članak

Kupanje beba za većinu roditelja je ritual prije spavanja. No znanstvenici i liječnici tvrde da prečesto kupanje izaziva pojačano isušivanje ionako osjetljive dječje kože. 

- Prečesto, odnosno svakodnevno kupanje djece nije potrebno i za kožu je štetno jer dovodi do isušivanja zaštitnog masnog sloja (lipida) s površine kože. U prvih mjesec dana života pravilna njega uključuje kupanje dva puta tjedno u mlakoj vodi, bez šampona, sapuna ili kupke, naravno, uz redovitu njegu i pranje pelenske regije. Od drugog mjeseca života nadalje preporučuju se kupke u mlakoj vodi (temperatura 30-32 Celzijeva stupnja), također dva puta tjedno, i nema potrebe da traju dulje od pet minuta. Iznimno ljeti, zbog znojenja ili nakon boravka u pijesku, kupanje može biti češće, no maksimalno svaki drugi dan - kaže dr. Ivana Manola, specijalist dermatologije i venerologije. 

Kožu isušuje često pranje mnogim komercijalnim preparatima, kupanje u vodi koja je više temperature nego što je potrebno te u zimskom periodu i centralno grijanje, koje uz isušivanje zraka isušuje kožu, kako našu tako i dječju. Osim toga, dodaje dr. Manola, djeca danas puno više vremena borave u zatvorenim, grijanim prostorima nego vani, za razliku od ranijih generacija.

- Kod djece koja imaju suhu kožu ili genetsku sklonost za suhoću kože u mlaku vodu se preporučuje dodati uljne kupke koje sadrže ulje badema, noćurka i omega masnih kiselina - pojašnjava dr. Manola. 

Uljne kupke pomažu u zamašćivanju suhe kože, a nakon kupanja, unutar tri minute, preporučuje se djetetu nanijeti emolijentno sredstvo za njegu kože.

- Ta sredstva bitno ublažavaju svrbež i djeluju protuupalno - dodaje dr. Ivana Manola.

Sve je više bolesti kože 

Zadnjih desetljeća sve je više male djece s atopijskim ekcemom, kaže dr. Ivana Manola.

Maslinovo ulje ne pomaže 

Iako se često koristi, nije mu dokazan učinak na zamašćivanje kože, kažu dermatolozi.

Ni prečisto nije dobro  

Svakodnevnim pranjem ispiru se bakterije koje održavaju pH kože kakav treba biti.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • odin0000 18.03.2015.

    meni se cini da majke kupaju svoju djecu svaku vecer radi njihovog zadovoljstva a ne radi dobrobiti beba.

  • dipsy2010 25.11.2014.

    Od kada smo došli iz rodilišta, kupanje je ritual svaki drugi dan.... I danas, nakon pet godina, od tog rituala ne odustajemo ....

  • Jozo iz Sinja 16.11.2014.

    a dobro da niste napisali da nije dobro minjati pelene cesto vec tek kad pocme "grist" za oci...

Komentiraj...
Vidi sve komentare