To je to što me zanima!

Ne propuštajte zajedničku igru jer djeca brzo rastu

Djeca vole kad im odrasli pridaju pozornost te kad roditelji razgovaraju s njima i igraju se s njima. Zato uživajte u igri snjima kad god možete
Vidi originalni članak

Djeca ne mogu, poput odraslih, dugo mirno sjediti na jednome mjestu. Nakon što odgledaju crtić, mališani odmah kreću u akciju pitajući roditelje: “A što ćemo sad raditi?”. Djeca vole kad im odrasli pridaju pozornost te kad roditelji razgovaraju s njima i igraju se s njima. Ne zaboravite da vrijeme brzo prolazi i da vaše dijete neće zauvijek ostati malo. Zato uživajte u igri sa svojim mališanima kad god možete. Ne morate praviti velike planove niti kupovati skupe igračke jer to nije ono što vašem djetetu treba. Postoje sasvim jednostavni načini da se i bez mnogo novca izvrsno zabavite i provedete ugodne trenutke s djetetom. Ponekad je dovoljno umjesto na trosjed ili krevet sjesti s djetetom na pod u njegovoj sobi i pričati šale ili se pak igrati jednostavne igre, poput skrivača ili igre riječi koje se rimuju.

>>> Djeca jednostavno obožavaju šatore, pa ne čekajte proljeće nego im napravite šator u sobi. Odmaknite stolce od stola i preko njega prebacite veliku deku koja seže sve do poda. Stol će se pretvoriti u prostrani šator, u kojem će se dijete moći igrati

>>> Naučite mališane starim igrama iz svojeg djetinjstva, primjerice Ringe ringe raja i Ide maca oko tebe. One će mališanima biti nove i zanimljive.

>>> Dok se s djecom vozite u automobilu, potaknite ih da promatraju drveće, zgrade i sl. Skrenite im pozornost i na prometne znakove kraj ceste.

>>> Nabavite boje za tekstil te zajednički oslikajte i ukrasite djetetove iznošene traperice. Detalje možete i izvesti raznobojnim koncem

>>> Igrajte se lova na blago. Sakrijte sitniš ili slatkiš, ali ostavite diskretne tragove do “blaga” ili nacrtajte kartu koja će dijete dovesti do njega

>>> Kad god vam to vremenski uvjeti dopuštaju, izađite s djecom iz kuće. Boravak u prirodi može biti poučno iskustvo. Potaknite dijete da počne zamjećivati svijet oko sebe, lišće, latice cvijeća, pupoljke i sl. Skrenite mu pozornost i na zvukove u prirodi. Boravite vani tijekom svih godišnjih doba. Tako će dijete moći pratiti kako se priroda mijenja.

>>> U obližnjoj trgovini nabavite običnu veliku kartonsku kutiju. Vjerovali ili ne, kad kutija dođe u dječje ruke, proradit će dječja mašta i kutija će istog časa prestati biti obična kutija i pretvorit će se u auto, čamac, kuću i tko zna što sve ne, a vaše će se dijete njome zabavljati satima. Manje kutije mogu biti i “spavaonica” za plišane životinje, lutke i druge igračke.

>>> Omogućite djeci druženje sa životinjama, čak i ako si ne možete priuštiti držanje kućnog ljubimca. Odvedite mališane u zoološki vrt. Dok šetate s njima, strpljivo odgovarajte na sva pitanja koja vam postavljaju promatrajući razne vrste životinja. Ako u vašem gradu nema zoološkog vrta, poslužite se malim trikom i priredite iznenađenje mališanima. Pozovite u goste sve prijatelje i rođake koji imaju ljubimce. Recite im da obvezno dovedu i svoje četveronožne, dvonožne, čupkaste ili pernate kućne ljubimce te uz njihovu pomoć napravite mali kućni zoološki vrt, koji će bez sumnje oduševiti najmlađe.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare