To je to što me zanima!

Ne trošite novac, protiv bolova jednako djeluju jeftinije tablete

Nakon što jednoj industriji istekne patent na originalni proizvod, ostale imaju pravo proizvesti vlastitu verziju istoga, a budući da znaju sastav, prodaju ga jeftinije
Vidi originalni članak

Farmaceutska industrija reklamama svakodnevno sugerira "najbolje" lijekove protiv bolova koji obično i koštaju. Istina je da brendirani lijekovi nisu ništa bolji od onih manje poznatih, važne su samo djelatne tvari u njima. Isti je slučaj i s tabletama protiv gripe i prehlade te raznoraznim vitaminskim preparatima.

Poznate marke lijekova skuplje su samo iz razloga što tvrtke trebaju nekako pokriti goleme troškove proizvodnjepiše Daily Mail.

- Nakon što jednoj industriji istekne patent na originalni proizvod, ostale imaju pravo proizvesti vlastitu verziju istoga, a s obzirom na to da je recept poznat i nemaju toliko izdataka za istraživanje i proizvodnju, one ga prodaju jeftinije - objašnjava prof. Jayne Lawrence, znanstvenica iz britanske udruge farmaceuta Royal Pharmaceutical Society.

To znači kako su originalni lijekovi i njihove inačice u potpunosti jednakog učinka, naravno, imaju li identične djelatne tvari. Na taj se način može uštedjeti do četiri puta više novca. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Andriana0309 09.10.2015.

    Kod nas se prodaju tablete poput caffetina i plivadona u slobodnoj prodaji, a sadrže kodein, sastojak zbog kojeg je vrlo lako razviti ovisnost o tim tabletama. Zbog paracetamola su opasne i prolaze kroz jetru, tj. uništavaju je. O ovome se ne priča, ali ovisnost o tim tabletama je iznimo česta i u Hrvatskoj, postoje ljudi koji popiju i kutiju-dvije dnevno. Pazite što pijete, a pogotovo što dajete svojoj djeci.

  • Lun@ 777 08.10.2015.

    Ajoj, sada su i tablete brendirane. Originali i kopije. Pa ti izaberi i puno više plati.

  • napoleonov sin 07.10.2015.

    tablete ubijaju

Komentiraj...
Vidi sve komentare