To je to što me zanima!

Ne znojite se normalno: Veće su šanse od toplinskog udara

Osim vrućina mnogo je drugih razloga kada se prekomjerno znojite, a to mogu biti trudnoća, menopauza, ali i situacije u kojima ste pod stresom ili ste jako sretni
Vidi originalni članak

Ljetna vrućina svakako će vas natjerati da se pojačano znojite po cijelom tijelu kako biste se prirodno rashladili, pa u takvim situacijama teško da ćete spriječiti da vam se šminka ne otopi s lica ili da vam majica ne bude barem malo vlažna. 

No osim vrućina mnogo je drugih razloga kada se prekomjerno znojite, a to su trudnoća, menopauza, ali i situacije u kojima ste pod stresom ili sretni.

- U trudnoći i kod dojenja često je pojačano znojenje. U tim se životnim fazama znoj može tretirati, ali u dogovoru s liječnikom. Tijelo svake žene drukčije ‘odgovara’ na menopauzu, pa tako razvijaju i različite simptome znojenja, od izostanka do izrazito jakih i naglih napadaja ‘vrućine i preznojavanja’ - objašnjava dermatologinja Ivana Nola. 

I lučenje hormona utječe na znojenje. Kod pojačanog rada štitnjače pojavljuje se i pojačano znojenje, no terapija se provodi u dogovoru s endokrinologom. 

Ne znojite li se normalno ili ste u šetnji odjedanput shvatili da ste se prestali znojiti, povećana je šansa od toplinskog udara. Istog se časa pomaknite sa sunca u hladovinu i popijte tekućinu bez kofeina i alkohola. Stanje organizma možemo procijeniti i po tome kakva nam je mirisa znoj - smrdljiv ili kiseo, ali i ako je hladan. 

Kad smo pod psihičkim ili emotivnim stresom, znoj proizvode apokrine žlijezde, koje se nalaze samo u određenim područjima na tijelu, najčešće ispod pazuha. Tzv. stresni znoj sadrži masti i proteine (umjesto samo vode i soli kakvog je sastava običan znoj) koji se miješaju s bakterijama na našoj koži stvarajući vonj. Isto se događa i ako smo zabrinuti ili u strahu. Ili sretni.

- Vonjav znoj povezan je s prehranom (luk, češnjak, jako začinjena hrana izazivaju snažan tjelesni miris), kao i s razvojem velikog broja mikroorganizama na površini kože, većeg od uobičajenog, koji u toplijoj okolini i na vlažnoj podlozi uz ljuštenje površinskog epitela razvijaju različite mirise. Izražen je i kod slabog održavanja higijene - objašnjava dr. Nola. 

Dodaje da “kiseli” znoj nastaje u slučaju promjene omjera zastupljenosti vode, elektrolita, bikarbonata, mokraćne kiseline, hlapljivih masnih kiselina i kolesterola uz jaču aktivnost mirisnih žlijezda i mikroorganizama na površini kože. Zato valja nositi prozračnu odjeću, redovito se depilirati u predjelu pazuha i rabiti antiseptičke sapune kod redovitog tuširanja i pranja pazuha ako je potrebno i više puta na dan.

- Hladan znoj pojavljuje se nakon neočekivana stanja organizma, uz hladnu, orošenu i blijedu kožu, u situacijama nagle slabosti, pada šećera i jakih gastrointestinalnih smetnji, u stanju gubitka krvi, jakog bola ili straha. Takav znoj nema poveznice s osnovnom funkcijom regulacije tjelesne temperature - zaključuje dr. Nola.

Fotolia

Odjeća prirodnih materijala trebala bi biti prvi izbor

Ako imate problema s pretjeranim znojenjem, neovisno o aktivnostima i godišnjem dobu, možete si pomoći ako nosite odjeću od prirodnih materijala - vune, pamuka, lana i svile. Čarape mijenjajte svakodnevno, a cipele s kožnatim uloškom prozračujte. Pazite na higijenu tijela. Rabite antibakterijski sapun i antiperspirante. 

Ako se premalo znojite, morate to uvijek imati na umu

Dugotrajna hipohidroza (smanjeno znojenje) pojavljuje se zbog oštećenja živaca, lijekova ili je nasljedna, a može uzrokovati srčane probleme. Ljudi koji nemaju razvijene žlijezde znojnice moraju biti upućeni o načinu reguliranja tjelesne temperature korištenjem različitih sprejeva, hladnih obloga i boravkom u klimatiziranom prostoru.

Semafor zdravlja:

Pogrešna hrana i genetski poremećaj uzrok vonja

Tijekom probave jaja, mahunarki i ribe neki organizmi ne mogu razbiti kemijski spoj trimetilamin, koji onda izbacuju putem znoja, urina i disanja. Zbog toga miris tijela zaudara na truljenje ribe, jaja ili smeće, otkrivaju stručnjaci. 

I prehrana utječe na znojenje, odreknite se alkohola

Određena prehrana također može izazvati pretjerano znojenje ili neugodan miris. Zato smanjite unos kofeina, alkohola i začinjene hrane. Pijte čaj od kadulje za slabije znojenje, a banane jedite da nadoknadite elektrolite. 

Hidrex terapija za dlanove i stopala koja se znoje

Hiperhidroza (pojačano znojenje) smanjuje kvalitetu života. Samo kod blago pojačanog znojenja pomažu antiperspiranti. Pojačano znojenje pazuha liječi se injiciranjem botulina u pazuhe svakih četiri-šest mjeseci. Za znojenje dlanova i tabana koristi se hidrex terapija, odnosno iontoforeza, u deset tretmana, a ponavlja se četiri-šest mjeseci.

Manje emotivnih podražaja za manje znoja

Pretjerano znojenje je često rezultat pretjerane stimulacije živaca koji pokreću znojne žlijezde. U takvim situacijama je zato jako važno “smiriti živce” aktivnostima, uz uzimanje vitamina B ili nekoga biljnog pripravka. 

Znojenje uz funkciju hlađenja čisti organizam

Znojenje je ključna reakcija kod vrućice jer tijelo tako pokušava izbaciti toksine i teške metale. U čišćenju vam može pomoći i sauna, koja će ubrzati i stimulirati znojenje te povećati sposobnost kože da eliminira toksine. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • panika135 05.07.2015.

    hoj hoj hoj nemam smrdljivi znoj

  • Babaluji x 05.07.2015.

    ja se jako znojim po danu i tak da ne smijem ni seksati jedino možda u kadi :))))

  • Eva B. 05.07.2015.

    Auuuu ja sam u nekom sretno-stresnom razdoblju puna straha i briga hahahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare