To je to što me zanima!

Nepotrebna odvajanja majki od novorođenčadi zbog covida-19

Pandemija covida-19 ozbiljno utječe na njegu bolesne ili prerano rođene novorođenčadi, a mnoga su nepotrebno odvojena od majki i izložena riziku od smrti ili dugoročnim zdravstvenim problemima
Vidi originalni članak

Dvije nove studije, koje je citirala Svjetska zdravstvena organizacija, objavile su da u rodilištima masovno ne dopuštaju majkama s potvrđenim ili sumnjivim korona-infekcijama kontakt s njihovom novorođenčadi, a gotovo četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dopušteno dojenje zbog sumnje u zarazu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Poticanje na takozvanu "njegu majke klokana", koja uključuje rani i vrlo bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi spasiti više od 125.000 života, navodi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Lancet.

Novorođena djeca u cijelom svijetu imaju "pravo na spasonosni kontakt s roditeljima", a to im se ne bi trebalo uskratiti zbog pandemije covida-19, istaknuo je Anshu Banerjee, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje majki i novorođenčadi.

- Desetljeća napretka u smanjivanju smrtnosti djece bit će ugrožena ako se nešto ne učini već sada - ustvrdio je Banerjee.

ZAGRLJAJ NAKON GODINU DANA Cijepila se pa dobila recept od liječnika: Sad grlite svoju unuku

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke i dalje dijele sobu sa svojom novorođenom djecom, doje i ostvaruju kontakt kožom - čak i kada se sumnja ili je potvrđen covid-19.

Međunarodno istraživanje provedeno među medicinskim sestrama i liječnicima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dvije trećine od 1120 ispitanika reklo je da će odvojiti majku od djeteta ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.

MILIJUN LJUDI IMA ANTITIJELA Istraživanje potvrdilo: Četvrtina Hrvata bila u doticaju s virusom

Više od 85 posto ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak osobne zaštitne opreme, stres i sigurnost među glavnim su problemima. Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kisika, premještali s odjeljenja za novorođenčad na odjele za covid-19.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare