To je to što me zanima!

Nije izmišljotina, debljamo se od zraka, kažu znanstvenici

Uzrok epidemije pretilosti, osim ostalih faktora, nalazi se u povećanom otpuštanju ugljik dioksida u atmosferu, jer on djeluje na hormon oreksin koji upravlja apetitom
Vidi originalni članak

Povećano otpuštanje plina ugljikovog dioksida povezano je s povećanjem težine ljudi, otkrili su danski znanstvenici analizom podataka o količini CO2 u atmosferi i razini pretilosti u društvu. Uzrok tog efekta se nalazi u oreksinu, tipu hormona koji stimulira budnost i potrošnju energije kod ljudi, a na njega utječe ugljik dioksid. Taj hormon diktira tjelesni ritam, kao i naš apetit.

Prema rezultatima studije koja u toj zemlji prati porast kardiovaskularnih bolesti, znanstvenici su utvrdili da su se tijekom 22 godine udebljali svi sudionici studije proporcionalno, pa čak i oni vitki, prenosi Daily Mail.

- Uvriježena je teorija da se ljudi debljaju jer se nedovoljno kreću, no ako se oduzmu faktori vježbanje i prehrane, koncentracija CO2 također se povećala u jednakom omjeru kao i težina ljudi - zaključio je voditelj studije, Lars-Georg Hersoug.

Kao dodatne argumente za svoju teoriju, Hersoug navodi podatke o porastu pretilosti u SAD-u u razdoblju od 1986. do 2010. na Istočnoj obali, gdje su koncentracije CO2 najveće.

Također, navodi i rezultate studije iz 2010., u kojoj se 20.000 laboratorijskih životinja udebljalo iako su bili u potpuno kontroliranim uvjetima. Šanse da se životinje udebljaju zbog slučajnih uzroka su gotovo nepostojeće, kažu znanstvenici.

Kako bi testirali dansku teoriju, jedna je američka eksperimentalna studija stavila šest muškaraca u jednu prostoriju gdje su ih izložili povećanim razinama ugljik dioksida. Sedam sati nakon toga dali su im da jedu koliko žele, a pojeli su oko šest posto više nego dobrovoljci u kontrolnoj skupini.


Idi na 24sata

Komentari 33

  • suncokret9 17.03.2012.

    odličan savjet za anoreksičare,bacate ih u još veću depresiju...

  • sparkle 17.03.2012.

    Ma daj, koja glupost...debljamo se od nedostatka kretanje, loše prehrane, neki i od hormonalnih poremečaja...jednostavno ovakve studije daju lažnu nadu pretilim ljudima i mažu im oći da se ne bi osječali loše. Žalosno, ali tako je :( Najbolje će bit da zaboravimo disati, eto i riješen problem...

  • sevenofnine 17.03.2012.

    Ajmo svi jesti plastiku, nema masti, šećera, ugljikohidrata... ne kvari se... ne deblja jer sve pose..š.. Ups, pa mi to već jedemo Znači samo da još prestanemo disati i napokon ćemo i izgledati kao da nismo ništa jeli

Komentiraj...
Vidi sve komentare