To je to što me zanima!

Nije svejedno koji projektantski ured namjeravate angažirati za izgradnju niskoenergetske kuće

Naći kvalitetan tim inženjera i kompetentnog voditelja projekta gradnje u današnje je vrijeme vrlo izazovno, ali ujedno i ključno ako želite izgraditi niskoenergetsku kuću. Uzmite si dovoljno vremena i napravite ova tri koraka
Vidi originalni članak

Gradnja ne počinje na gradilištu, nego u glavama, u obliku ideja i koncepata u projektantskim uredima. I tek kad se scenarij izgradnje i ciljeva razjasni, gradi se kuća. Međutim, čak i pri najbolje razrađenim rješenjima, moguće je da tijekom gradnje dođe od promjena, koje se nisu predvidjele u fazi projektiranja. Zato je kod gradnje vrlo važno pokušati izbjeći projektante koji neće do kraja, na vrijeme ili dobro napraviti posao jer će u suprotnome vrlo teško u kasnijim fazama uspješno realizirati projekt. Ovaj je posao uvijek H2H („human to human“), a čim je ljudski faktor u pitanju, sve je moguće.

1. korak: Provedite vlastito istraživanje

Naći kvalitetan tim inženjera i kompetentnog voditelja projekta gradnje ključno je za izgradnju bilo čega, pa tako i za niskoenergetske kuće. Nestručni rođaci i prijatelji najčešće nisu dobar izbor jer je riječ o ozbiljnom poslu. Pametnije je raspitati se o iskustvima drugih ljudi i kritički promisliti o svemu što pročitate ili čujete. 

Provedite zapravo vlastito malo istraživanje i pronađite stručnjake s iskustvom u projektiranju niskoenergetskih kuća. Nije na odmet čak i obići kuće na kojima su radili projektanti koje razmatrate angažirati jer su ranija iskustva osnova za dobre poslove u budućnosti. Osim uvida u ovlaštenja, odnosno provjeru upisa u imenik ovlaštenih inženjera, ima ono nešto ljudsko što također ne treba zanemariti jer se ljudi razlikuju u ukusima, ambicijama i stilu projektiranja. Niskoenergetske kuće su relativna novost i nije svaki inženjer dovoljno stručan u tom području. Korisno je zato zatražiti i preporuke od drugih klijenata.

2. korak: Definirajte projekti zadatak

Nakon odabira inženjerskog tima, sljedeći korak je definiranje projektnog zadatka. To uključuje detaljno opisivanje zahtjeva i očekivanja u vezi s niskoenergetskom kućom. Riječ je zapravo o popisu zadataka, viziji, izgledu i detaljima oko buduće kuće. Poželjno je uvrstiti i potrebe u pogledu energetske učinkovitosti, prostora i funkcionalnosti te navike ukućana koje utječu na rješenja stanovanja i kojih se ne želite odreći.

Jasan i precizan projektni zadatak omogućit će projektantima bolje razumijevanje potreba koje je potrebno zadovoljiti u izradi projekta kuće. Za učinkovito sastavljanje projektnog zadatka potrebno je mnogo vremena, ali što mnogi nažalost ne uzimaju u obzir. Moto „idemo delati“ ovdje se primjenjuje tek kad su voditelju projekta gradnje i inženjerskom timu te investitoru potpuno jasne smjernice i zahtjevi za izgradnju kuće. Projektni zadatak najbolje je raditi zajedničkim snagama, s time da investitor daje odgovore na pitanja, ali ih i postavlja - sve dok nije potpuno jasno što će se, gdje i kako graditi.

3. korak: Ugovorite uslugu 

Nakon definiranja projektnog zadatka, sljedeći korak je ugovaranje usluga za fazu projektiranja. Važno je uspostaviti pisani ugovor s projektantima, koji jasno definira opseg rada, vrijeme izvođenja, naknadu i uvjete suradnje. Ovaj bi ugovor trebao biti transparentan i pravedan za obje strane. Pritom je podjednako važno uspostaviti dobru komunikaciju i uzajamno korisnu suradnju s projektantskim inženjerskim timom. U tom će vam slučaju projektanti pružati jasne savjete, pozorno će pratiti napredak projekta, prilagođavati dizajn prema potrebama i osigurati da se ispunjavaju standardi energetske učinkovitosti.

Nema zapravo dobrih ili loših projektanata, svatko od njih zasigurno ima područja u kojima su jaki, ali i ona u kojima su nešto slabiji. Iz tog razloga usredotočite se na traženje adekvatnih projektanata, koji će vas kao investitora dovesti do udobne i održive niskoenergetske kuće. 

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare