Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nije svejedno koji projektantski ured namjeravate angažirati za izgradnju niskoenergetske kuće

Nije svejedno koji projektantski ured namjeravate angažirati za izgradnju niskoenergetske kuće
4

Naći kvalitetan tim inženjera i kompetentnog voditelja projekta gradnje u današnje je vrijeme vrlo izazovno, ali ujedno i ključno ako želite izgraditi niskoenergetsku kuću. Uzmite si dovoljno vremena i napravite ova tri koraka

VIDEO

Gradnja ne počinje na gradilištu, nego u glavama, u obliku ideja i koncepata u projektantskim uredima. I tek kad se scenarij izgradnje i ciljeva razjasni, gradi se kuća. Međutim, čak i pri najbolje razrađenim rješenjima, moguće je da tijekom gradnje dođe od promjena, koje se nisu predvidjele u fazi projektiranja. Zato je kod gradnje vrlo važno pokušati izbjeći projektante koji neće do kraja, na vrijeme ili dobro napraviti posao jer će u suprotnome vrlo teško u kasnijim fazama uspješno realizirati projekt. Ovaj je posao uvijek H2H („human to human“), a čim je ljudski faktor u pitanju, sve je moguće.

1. korak: Provedite vlastito istraživanje

Naći kvalitetan tim inženjera i kompetentnog voditelja projekta gradnje ključno je za izgradnju bilo čega, pa tako i za niskoenergetske kuće. Nestručni rođaci i prijatelji najčešće nisu dobar izbor jer je riječ o ozbiljnom poslu. Pametnije je raspitati se o iskustvima drugih ljudi i kritički promisliti o svemu što pročitate ili čujete. 

Building,House,On,Blueprints,With,Worker,-,Construction,Project

Provedite zapravo vlastito malo istraživanje i pronađite stručnjake s iskustvom u projektiranju niskoenergetskih kuća. Nije na odmet čak i obići kuće na kojima su radili projektanti koje razmatrate angažirati jer su ranija iskustva osnova za dobre poslove u budućnosti. Osim uvida u ovlaštenja, odnosno provjeru upisa u imenik ovlaštenih inženjera, ima ono nešto ljudsko što također ne treba zanemariti jer se ljudi razlikuju u ukusima, ambicijama i stilu projektiranja. Niskoenergetske kuće su relativna novost i nije svaki inženjer dovoljno stručan u tom području. Korisno je zato zatražiti i preporuke od drugih klijenata.

2. korak: Definirajte projekti zadatak

Nakon odabira inženjerskog tima, sljedeći korak je definiranje projektnog zadatka. To uključuje detaljno opisivanje zahtjeva i očekivanja u vezi s niskoenergetskom kućom. Riječ je zapravo o popisu zadataka, viziji, izgledu i detaljima oko buduće kuće. Poželjno je uvrstiti i potrebe u pogledu energetske učinkovitosti, prostora i funkcionalnosti te navike ukućana koje utječu na rješenja stanovanja i kojih se ne želite odreći.

Young,Family,With,Small,Daughter,Indoors,,Weekend,Away,In,Container

Jasan i precizan projektni zadatak omogućit će projektantima bolje razumijevanje potreba koje je potrebno zadovoljiti u izradi projekta kuće. Za učinkovito sastavljanje projektnog zadatka potrebno je mnogo vremena, ali što mnogi nažalost ne uzimaju u obzir. Moto „idemo delati“ ovdje se primjenjuje tek kad su voditelju projekta gradnje i inženjerskom timu te investitoru potpuno jasne smjernice i zahtjevi za izgradnju kuće. Projektni zadatak najbolje je raditi zajedničkim snagama, s time da investitor daje odgovore na pitanja, ali ih i postavlja - sve dok nije potpuno jasno što će se, gdje i kako graditi.

3. korak: Ugovorite uslugu 

Nakon definiranja projektnog zadatka, sljedeći korak je ugovaranje usluga za fazu projektiranja. Važno je uspostaviti pisani ugovor s projektantima, koji jasno definira opseg rada, vrijeme izvođenja, naknadu i uvjete suradnje. Ovaj bi ugovor trebao biti transparentan i pravedan za obje strane. Pritom je podjednako važno uspostaviti dobru komunikaciju i uzajamno korisnu suradnju s projektantskim inženjerskim timom. U tom će vam slučaju projektanti pružati jasne savjete, pozorno će pratiti napredak projekta, prilagođavati dizajn prema potrebama i osigurati da se ispunjavaju standardi energetske učinkovitosti.

Real,Estate,Agent,Delivering,Sample,Homes,To,Customers,,Mortgage,Loan

Nema zapravo dobrih ili loših projektanata, svatko od njih zasigurno ima područja u kojima su jaki, ali i ona u kojima su nešto slabiji. Iz tog razloga usredotočite se na traženje adekvatnih projektanata, koji će vas kao investitora dovesti do udobne i održive niskoenergetske kuće. 

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

passica_ndt

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...