To je to što me zanima!

Nisu samo moljci - otkrili zašto se javljaju rupice na vašoj odjeći

Kod pojave rupica na odjeći znatno je češće kriv 'ljudski faktor' nego invazija moljaca ili pak neispravna perilica. Otkrijte kako možete spriječiti ovu neugodnu pojavu analizirajući moguće uzroke kod vas
Vidi originalni članak

Jeste li se ikada zapitali otkud sve one male sitne rupice na vašoj odjeći, koja nije nužno ni tako stara i iznošena? Jeste sigurno, a mi smo vam pripremili odgovor. To je najvjerojatnije zbog vaših traperica ili remena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kada obučete traperice i još na njih stavite remen u jednom trenu dolazi do trenja. Tkanina se tako povremeno trlja o vaš remen, od vaš gornji dio traperica i tu će većinom tkanina biti najosjetljivija na tom dijelu (primjerice kada obučete majicu).

Trenje koje se ponavlja tijekom određenog vremena uzrokovati će pogoršanje tkanine. 

Dakle, što možete učiniti da se to ne dogodi?

Pravi krivac je često sama tkanina. Ako je sam odjevni predmet proizveden na što jeftiniji način, a jeftino ste ga i platili vrlo vjerojatno će doći do takvog problema.

Potražite marku odjeće koje navode koju vrstu pamuka koriste, dulja duljina vlakana je dobar znak i to kako je odjeća izrađena.

Ostale stvari koje mogu prouzročiti rupice su patentni zatvarači od hlača i kopče grudnjaka koje se hvataju za odjeću. Također, odjeću osjetljivijih tkanina i općenito tanjih materijala perite tako da prije pranja stavite u zasebne vrećice namijenjene za to.

Rupice na odjeći mogu nastati i zbog trenja zbog naslanjanja na kuhinjski pult dok kuhate ili nosite dijete. Osim toga, nemojte zaboraviti i na moljce. Oni su vrlo česti uzročnik rupica na odjeći.

Zaustavite ih stavljajući vrećice s lavandom u svoj ormar - moljci mrze miris, piše The Sun.

Previše robe u perilici

Još jedno objašnjenje za nastanak rupica je pretrpavanje perilice. Pretrpati perilicu nije dobro iz dva razloga: osim što će lošije oprati rublje, to može štetiti i samoj perilici, a popravak bubnja ili motora nije jeftin. Druga je stvar što će se neke stvari kad je perilica pretrpana vrlo vjerojatno zaglaviti između gume i vrata ili bubnja. Naravno, kako se bubanj okreće, tu će zaglavljenu odjeću 'čupati' posebno kad krene centrifugiranje. To ni najčvršća odjeća ne može izdržati pa će nastati poderotine ili rupice.

Pogrešan program pranja

U puno slučajeva smo mi krivci jer etikete ni ne čitamo, a koji puta ne znamo ni što znače. Također, na mašinama postoji 10-20 programa za različite tkanine, pa kolika je vjerojatnost da ćemo pogriješiti? Velika, kažu stručnjaci. Tkaninu može oštetiti ako odaberemo krivu temperaturu, trajanje ciklusa, brzinu centrifuge... Rješenje: čitati etikete na odjeći, ali i pročitati uputstva za korištenje perilice.

 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • abas 17.10.2020.

    "Škropci" dok zavarujem. Nema te majce koja nije rešetana.

  • STorm5 17.10.2020.

    Uglavnom ta metraza lezi u nekom vlaznom i smrdljivom skladistu i onda je nakon dosta vremena izvuku ostecenu a zatim tisuce Kineza i Pakistanaca od toga siju ove strace koje se kod nas prodaju po suho zlato (cast iznimkama). 2-3 nosenja i spremno je za kantu za smece.

  • jack_daniels_1 17.10.2020.

    Rupica ima i zato jer na naše tržište dolazi prastara odjeća.

Komentiraj...
Vidi sve komentare