To je to što me zanima!

Nizozemski coffee shoppovi bi mogli izbaciti skunk iz ponude

Svi oblici kanabisa koji sadrže iznad 15 posto THC-a u Nizozemskoj bi se uskoro mogli svrstati u kategoriju A droga, zajedno s s heroinom i kokainom
Vidi originalni članak

Nizozemska vlada na čelu s ministrom pravosuđa Ivom Opsteltentom razmatraju pooštravanje svoje liberalne politike prema lakim drogama. Prema novom prijedlogu vlade Parlamentu, skunk bi se mogao naći u istoj kategoriji kao kokain i heroin po utjecaju koji ima na zdravlje i psihu, piše The Telegraph.

Skunk je derivat marihuane koji obično nastaje uzgojem u zatvorenim prostorijama uz umjetnu rasvjetu te brojne kemijske supstance kojima se šprica, a za razliku od "obične" marihuane sadrži preko 15 posto psihoaktivne tvari THC-a. 

U Nizozemskoj postoji oko 500 coffe shopova u kojima se kanabis legalno prodaje u količini do pet grama, čime pripada kategoriji "osobne upotrebe".

Stručnjaci vjeruju kako će zabrana skunka u coffe shopovima uzrokovati drastičan pad njihovih posjetitelja, budući da oko 80 posto marihuane u Nizozemskoj sadrži više od 15, pa čak i oko 39 posto THC-a.

Vlasnici coffe shopova optužuju vladu da bi tom zabranom uživatelje opojne droge preusmjerila na ulicu gdje će nabavljati skunk, čime će se povećati ilegalna proizvodnja. Oko milijun i pol turista svake godine posjećuje slavne nizozemske kafiće koji u svojoj ponudi imaju razne oblike kanabisa.

- Turisti i drugi posjetitelji koji dolaze obično nas pitaju da im damo najjaču i najpopularniju travu koju imamo, a ovo će nam drastično smanjiti promet - zaključio je glasnogovornik Udruge vlasnika coffe shopova, Mark Josemans.

Iako je Nizozemska pionir u liberalnom pristupu lakim drogama, njihovi zdravstveni stručnjaci ipak upozoravaju kako neke od lakih droga zapravo imaju vrlo ozbiljan učinak na zdravlje.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • AlenPernjek 11.12.2012.

    Pametni novinar, bas me zanima di izvlaci ovu definiciju skunka. Skunk je samo jedna od sorti trave, od desetine drugih "skunk sorti" I ne uzgaja se nikako drugacije nego bilo koju "drugu" travu. Kakve gluposti...

  • dobajdan11 29.11.2012.

    I sam sam bio zatupljen da je to droga jer sam tako odgojen ali kad sam poceo siriti vidike i povezivati cinjenice,filtrirati informacije dosao sam do zakljucka da je indijska konoplja ili kanabis ili marihuana ili bilo koji sleng najveca prevara u povijesti covjecanstva.. biljka je u prehrambenoj i medicinskoj uporabi od 3000god pne(pojavljuje se u zapisima Kina, a poslije i u svim drugim civilizacijama) jer raste jednako dobro po cijelom svijetu.

  • dobajdan11 29.11.2012.

    Mexicki izraz "marihuana" je ustvari naziv za indijsku konoplju koja je proglasena drogom iz razloga sto bi okrenula industriju naopacke i to: drvnu zbog toga sto je savrsena za izradu papira(prve Biblije su pisane na papiru konoplje a i ustav SAD-a), peleta(ogrijev)itd..metalnu i auto industriju:pokazalo se da je savrsena zamjena za karoserije automobila,Ford je prvi auto napravio od konoplje,kemijska ili proizvodnja plastike:od konoplje se pravi jaca,zdravija i biorazgradiva plastika,Gradevinska:od stabljike i srzi se dobije puno jace vezivo nego od betona,a farmaceutska bi dozivjela kolaps:savrsen spoj ljekovitih kanaboida odgovornih za zdravlje i besprekoran rad organizma,preko 120 od kojih su neki jos u fazi ispitivanja su savrsen lijek za dugovjecnost i vecinu bolesti, prehrambena:sjeme nijedne biljke niti bilo koji prehrambeni proizvod na svijetu nema takav omjer omega3 i 6 esencijalnih ulja,proteina, antioksidansa,željeza i cinka a ne sadrzi THC;poljoprivreda: jeftina za uzgoj,biljka koja ne zahtjeva previse paznje,umjetnih gnojiva(opet farmaceuti),sama obogacuje i rahli zemlju,stocarstvo i veterinarstvo:kako za ljude tako i za zivotinje savrsena za prihranu sve vrste stoke bez dodataka bilo kakvih koncentrata.... itd.itd.. ukratko,konoplja po svojim znacajkama i svestranosti bi se mogla upotrebljavati u oko 20.000 artikla a samo zato sto je tako jeftina i neisplativa proglasena drogom od strane bezbroj korporacija a najvise farmaceuta koji od zabrane imaju najvise koristi i koji su je "ispitivali"u jako sumnjivim okolnostima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare