To je to što me zanima!

Nosite čvrsto zategnutu kosu? Nakon ovog vjerojatno nećete...

Bol koja se javlja kod čvrsto zategnutih frizura zapravo je signal živčanog sustava. Taj pritisak na folikulu vlasi mu ne odgovara, a posljedica može biti ispadanje kose
Vidi originalni članak

Ako ste ikad osjećali bol u kosi dok ste imali čvrsto zategnut rep ili punđu, znate koliko to može biti iritantno. No ta bol se može pojaviti i nakon otpuštanja frizure. Taj osjećaj nategnutosti kose i peckanja u skalpu zapravo se javlja uslijed pritiska na živce.  

- Folikuli su jedni od prvih receptora osjećaja. Vaša kosa je dio živčanog sustava. Zato, kad je zategnete u čvrst rep vršite pritisak na završetke živaca na korijenu folikula - ispričala je dr. Angela Lamb, direktorica Dermatološkog fakulteta West Mount Sinai za za Huffington Post.

Jessica Wu, dermatologica iz Los Angelesa pojasnila je da se kosa s vremenom navikne na određenu poziciju u kojoj kosa stoji.

- Živčani završetci se nakon nekog vremena naviknu biti u određenoj poziciji i ne odgovara im promjena te pozicije, tako da kad skinete punđu ili rep, živčani završetci se ponovo stimuliraju i skalp postaje osjetljiviji - nadopunjava Wu.

No ako to radite često, posljedice postoje i nisu lijepe, dodaje dr. Lamb,

- Često zatezanje kose može uzrokovati alopeciju, gubitak kose, koja se pojavljuje kod 70% muškaraca i 30% žena. Konstantno nošenje podignutih frizura povećava rizik od ispadanja kose zbog napetosti i stresa kojeg folikuli podnose prilikom promjene pozicije kose, a i neko vrijeme nakon. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • ChiSonoIo 03.03.2017.

    A ne, ja nosim prirodno spuštenu....;))

  • Judita👥 02.03.2017.

    nikada ne nosim rep.

  • 02.03.2017.

    Volim nositi puštenu kosu.:)Al je zbog posla moram držati skupljenu..:(

Komentiraj...
Vidi sve komentare