To je to što me zanima!

Novi lijekovi zaustavili širenje melanoma na vitalne organe

Klinički pokusi pokazuju da imamo način kako zaustaviti melanom od širenja, a to je do sada bilo kritično ponašanje bolesti gdje nismo imali kontrolu, kaže profesorica Long
Vidi originalni članak

Rezultati dva međunarodna klinička ispitivanja, koje su proveli istraživači s instituta Melanom u Australiji, pokazala su da su lijekovi COMBI-AD i CheckMate238, iznimno uspješni u sprječavanju širenja bolesti. Testirali su ih na oboljelima u 3. stadiju melanoma, čiji su tumori bili kirurški odstranjeni, no postojala je opasnost od širenja na vitalne organe. 

Profesorica Georgina Long sa spomenutog instituta, kazala je kako će ovo otkriće poboljšati kvalitetu života pacijenata i napomenula je da ova bolest ubije jednog Australca svakih pet sati.

- Ti klinički pokusi pokazuju da imamo način kako zaustaviti melanom od širenja i napredovanja, a to je do sada bilo kritično ponašanje bolesti gdje nismo imali kontrolu - objasnila je Georgina Long.

Inače, melanomi u 3. fazi bolesti proširuju se na lokalne limfne čvorove. Do sada su pacijenti bili pod visokim rizikom da bolest napreduje do fatalnog melanoma - 40 do 70 posto.

- Pacijenti u 3. stadiju bolesti, kojima su melanomi kirurški odstranjeni, jednostavno su bili prisiljeni čekati kako bi saznali hoće li njihov melanom metastazirati. Živjeti s takvim strahom izuzetno je teško i njima i njihovim obiteljima - rekla je profesorica Long. 

Ova stručnjakinja je objasnila kako djeluju ova dva pokusna lijeka. COMBI-AD djeluje tako da blokira djelovanje određenog gena (BRAF) koji je mutiran i potiče širenje melanoma kod mnogih bolesnika

Lijek CheckMate238 davali su pacijentima i u 3. i u 4. stupnju bolesti, kojima su melanomi, također, bili uklonjeni. Rezultati su pokazali kako je šansa od recidiva, odnosno povratka bolesti, smanjena bez obzira na status BRAF mutacije gena, prenosi Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • komentator__Luka 11.09.2017.

    bitalni organi

  • _Varešak_ 11.09.2017.

    Ako to i bude,to je samo za one sa dubokim džepom.

  • Sluga Janko 11.09.2017.

    Da nije i to još jedna obmana, lijek protiv raka kad bi i postojao, nebi bio pušten u svijet, jer rak pojedincima donosi veliki profit

Komentiraj...
Vidi sve komentare