To je to što me zanima!

Novi urbani vrt na području Gradske četvrti Stenjevec

Na novoj sedmoj lokaciji gradskog vrta planira se još 400 novih vrtnih parcela. Javni poziv za dodjelu istih trebao bi biti objavljen krajem ožujka 2014.
Vidi originalni članak

U cilju realizacije projekta „Gradski vrtovi“, o kojem je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić donio Zaključak (Sl. glasnik Grada Zagreba 9/13 i 25/13), na obradivom zemljištu Grada Zagreba omogućena je građanima proizvodnja hrane (povrće, jagodasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Na šest lokacija površine cca 9,3290 ha uređeni su i opremljeni Gradski vrtovi sa 663 parcele, a lokacije su:

1.      Gradska četvrt Novi Zagreb – zapad, Čavoglavska ulica (120 parcela)
2.      Gradska četvrt Novi Zagreb – istok, Ulica Nikole Andrića (223 parcela)
3.      Gradska četvrt Novi Zagreb – istok, Ulica Nikole Andrića (66 parcela)
4.      Gradska četvrt Sesvete – Senjska ulica (100 parcela)
5.      Gradska četvrt Peščenica – Žitnjak, Ulica I Gardijske brigade Tigrovi (92
          parcele)
6.      Gradska četvrt Trnje – Savica, Ulica Prisavlje  ( 62 parcele)

Površine svih Gradskih vrtova su ograđene i opremljene potrebnim sadržajima poput sanduka za spremanje alata, kompostera, spremnika-tankova za vodu i ručnih pumpa za vodu. Osim dijela na kojem se nalaze parcele postoji zajednički dio predviđen za druženje korisnika opremljen klupama i stolovima. Putem devet Javnih poziva za davanje vrtnih parcela na korištenje sklopljeno je 655 ugovora o davanju vrtnih parcela na korištenje na obradivom zemljištu.

Trenutno se uređuje i oprema sedma lokacija gradskog vrta na području Gradske četvrti Stenjevec, Ulica Stenjevec, na kojoj se planira još 400 novih vrtnih parcela.Ukoliko vremenske prilike dozvole Javni poziv za dodjelu istih trebao bi biti objavljen krajem ožujka 2014.

Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba je za potrebe Projekta, a kao malu stručnu pomoć korisnicima vrtnih parcela, izradio Vrtlarski priručnik s praktičnim savjetima o odabiru kulture i sorte koju žele uzgajati, najpovoljnijem vremenu sjetve, sadnje i berbe, najpovoljnijem načinu gnojidbe i obrade tla te načinu njege biljaka. Svi savjeti temelje se na načelima organske proizvodnje. Priručnik je osim u tiskanoj formi objavljen i u elektronskom obliku na web stranici Grada Zagreba i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare