To je to što me zanima!

Nutricionisti pomažu: Zbogom, nezdravoj hrani i kilogramima

Glad kasno navečer može se izbjeći ako se u prvom dijelu dana pretežno jedu ugljikohidrati, a u drugom proteini, preskakanje obroka uvelike otežava dijetu
Vidi originalni članak

Sudionici projekta Mršavimo zajedno, tv-voditelj Davor Meštrović i njegova kolegica Nikolina Gerek te mladi bračni par Andrea i Mladen Matijević, u nutricionističkom savjetovalištu Vitaminoteka otkrili su svoje najveće prehrambene pogreške i naučili male korisne trikove za lakše mršavljenje. 

- Zbogom pekarskim proizvodima, svim tim divnim kroasanima, pletenicama i kiflicama - sa sjetom je rekao mladi bračni par Matijević. Nutricionisti su kandidate još jedanput podsjetili na to koliko je važan doručak te im otkrili kako pobijediti glad kasno navečer. U prvom dijelu dana treba jesti pretežno ugljikohidrate, a u drugom proteine. Svaki obrok, objašnjavaju, treba jesti polako jer osjećaj sitosti kasni desetak minuta. Također, valja izbaciti alkohol jer obiluje kalorijama, a isto vrijedi i za bezalkoholna gazirana pića. 

- Sam sebi sam očito lagao o namirnicama koje jedem i za koje sam mislio da ne debljaju. Nije bilo jednostavno suočiti se s istinom - kazao je voditelj Davor Meštrović. 

Preskakanje obroka otežava dijetu 

Idealno je svaki dan imati tri obroka i dva međuobroka. Nikako ne preskačite obroke jer se time usporava metabolizam, a to otežava mršavljenje. Također, velika je vjerojatnost da ćete više pojesti za idući obrok, a time program mršavljenja “pada u vodu”. 

Primjer jelovnika za zaposlene i ranoranioce

Doručak: Kako svi kandidati imaju djecu i rade u jutarnjoj smjeni, nutricionistice su im složile primjer doručka za ranoranioce. Uz krišku integralnoga kruha predlažu porciju posnog sira (80 g), svježu rajčicu ili papriku i čašu stopostotnoga voćnog soka. 

Međuobrok: Šaka suhog voća i jogurt zdrav je međuobrok koji možete pripremiti na poslu u samo nekoliko minuta. 

Dojmovi kandidata

  • Andrea: "Nedostajat će mi kasne večere i roštilji kojih je, s lijepim vremenom, sve više".  
  • Davor: "Iskreno sam preispitao svoje prehrambene navike i doznao u čemu griješim". 
  • Mladen: "Zdrav jelovnik mi je izazov jer moram planirati što ću i kada jesti". 
  • Nikolina: "Odrekla sam se jedenja svega i svačega".     

Kandidate projekta Mršavimo zajedno možete pratiti i na portalu www.zdravakrava.hr

Idi na 24sata

Komentari 2

  • jagodaherb 08.05.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • mila 19 08.05.2012.

    ništa odbacivat.samo jesti umjereno ali sve..na tanjuriću od kave a ne velikom.i izbjegavat repete...

Komentiraj...
Vidi sve komentare