To je to što me zanima!

Obrezivanje prepolavlja rizik od spolno prenosivih bolesti

Kod obrezanih muškaraca manje su mogućnosti zaraze genitalnim bradavicama, virusom herpesa pa čak i HIV-om, a na samom penisu se nalazi manje bakterija
Vidi originalni članak

Obrezivanje je vjerski, ali danas sve češće i pomodni zahvat koji ima dobar utjecaj na higijenu muškog spolovila, kao i zaštitu od spolnih bolesti, pokazala je studija Sveučilišta Washington. Znanstvenici su utvrdili da se na obrezanom penisu nalazi i dvostruko manje bakterija, ali su i manje mogućnosti zaraze herpesom, genitalnim bradavicama, pa čak i HIV-om, piše Daily Mail.

Oni su usporedili mikrobiološke briseve pacijenata prije obrezivanja kao i godinu dana nakon njega, a najveće otkriće je bio značajan pad u broju anaerobnih bakterija na penisu.

- Uklanjanjem kožice povećava se dotok kisika, smanjuje vlaga i mijenja ekosustav organa - objasnio je voditelj studije, dr. Lance Price.

On planira daljnje studije u kojima će otkriti kako uklanjanje kožice utječe na smanjene rizika HIV infekcije kroz analizu odgovora citokina, signala mehanizama imuniteta. 

Praksa obrezivanja česta je u SAD-u, no taj trend se sve više širi i u drugim razvijenim zemljama, a stručnjaci tvrde da sam postupak ne umanjuje zadovoljstvo u seksu te ima znatne prednosti s higijenskog stajališta.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • fahrix88 03.05.2013.

    Muslimanima je to preporuceno, pozeljno..kao i odstranjivanje dlaka ispod pazuha i sa stidnih mjesta, da se ne pije i ne jede stojeci (naucno dokazano da skodi), kao i san oko podne(takodje pozeljno), da se ne jede i ne pije vrelo, logika da skodi..i sve sto skodi zdravlju je zabranjeno!!!

  • tessa 10 17.04.2013.

    Kakvo obrezivanje,, higijena i samo higijena..

  • Ban Forum 17.04.2013.

    Fora je kad se priča o higijeni spolovila i podložnosti spolnim bolestima nekako se uvijek zanemaruje činjenica da su žene tu problematičnije od muškaraca, a sve zbog fizionomije spolovila... Zašto se "autorica" teksta nije potrudila i pronašla istraživanja na istu temu, ali s potpuno drugačijim rezultatima?

Komentiraj...
Vidi sve komentare