To je to što me zanima!

Očekivani životni vijek dulji je 6 godina nego '90-ih godina

Bolja zdravstvena skrb i manja stopa smrtnosti od raka u bogatim zemljama te od tuberkuloze i malarije u siromašnim zemljama glavni su razlog za dulji životni vijek
Vidi originalni članak

Život u cijelom svijetu produljio se za šest godina, utvrdila je 23-godišnja studija Global Burden of Disease provedena na 188 zemalja svijeta. Razlog se krije u boljoj zdravstvenoj skrbi, pa se tako u bogatim zemljama smanjila stopa smrtnosti od raka i srčanih bolesti, a u siromašnim od tuberkuloze i malarije, piše Reuters

Znanstvenici tvrde kako se očekivani životni vijek produljio svugdje u svijetu, osim u subsaharskom dijelu Afrike gdje je virus HIV smanjio očekivani životni vijek za pet godina. Veliki napredak vidi se u Nepalu, Ruandi, Etiopiji, Nigeriji, Maldivima, Istočnom Timoru i Iranu gdje ljudi sada žive i 12 godina dulje. 

- Napredak koji vidimo u borbi s brojnim bolestima je velik, ali trebamo se još više truditi. Ne smiju se zanemariti kronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti jetre i bubrega. Te bolesti predstavljaju rizik za život - istaknuo je voditelj istraživanja profesor sa Sveučilišta Washington, Christopher Murray. 

Očekivani životni vijek produljio se zato što se smanjila smrtnost djece do pete godine života, ali i bolesti dišnih puteva i upala pluća i dalje predstavljaju opasnost. Procjenjuje se da su te bolesti tijekom 23 godina ubile oko dva milijuna djece u dobi od jednog do 59 mjeseci. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • hrvojehrvoje_1_1 18.12.2014.

    ajme meni pa ko ce jos duze zivit dosta mi je i sad zivota a nemam niti 30

  • CUKRENA. 18.12.2014.

    Možda u Japanu ma kod nas teško i nikako. Previše mladih umire, najviše od neizlječivih bolesti...

  • zutko 18.12.2014.

    eh, meni u natalnoj karti piše da ću doživjeti duboku starost.......tko zna kako će to izgledati :):):):):)

Komentiraj...
Vidi sve komentare