To je to što me zanima!

Od čega sve doista bolujemo? Depresivna svaka 5. Hrvatica

Statistike su porazne: Od demencije u Hrvatskoj boluje 80.000 ljudi, svake godine imamo 35.000 novooboljelih od dijabetesa, a depresija je sve raširenija i među ženama i među muškarcima
Vidi originalni članak

Danas, 7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja. To je ujedno i dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije koja danas slavi svoj 69. rođendan. Ove godine njihov slogan glasi "Pričajmo o depresiji". 

U Hrvatskoj od depresije boluje gotovo svaka peta žena i svaki deseti muškarac, a depresija bi do 2020. mogla biti drugi najveći uzrok obolijevanja, objavila je Pliva u svojoj velikoj infografici o zdravlju u Hrvatskoj. 

Od peludne alergije u Hrvatskoj boluje sedam do deset posto stanovništva. Procjenjuje se da od multiple skleroze boluje više od 4000 Hrvata, a dvostruko je češća u žena nego kod muškaraca. I demencija je veliki problem u našem društvu, a procjena je da od nje pati 80.000 ljudi. 

Pogledajte kompletnu infografiku od čega sve ljudi najviše boluju u Hrvatskoj:

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Fighter for Justice 09.04.2017.

    Za ovu statistiku možemo slobodno optužiti naše bivše vlade zajedno sa poslodavcima koji su hr narod pretvorili u robove i sa ono malo prava na koja okreču glavu u drugu stranu

  • Malani 08.04.2017.

    Ne cudi. Placamo danak iskrivljene emancipacije. Kazem iskrivljene, jer se kod nas svijest o ulozi muskarca nije izmijenila, a ocekivanja od zena su se povecala. Bez uvrede ikome, no nekoc su zene bile domacice, a muskarci privredjivali. Sada zene i rade, i brinu o obitelji, a muskarci, cast iznimkama, u vecini slucajeva i dalje imaju samo svoj posao.

  • --- DAVOR --- 07.04.2017.

    Depresija je čisto stvar intelekta i ako imaš imalo pameti osvjestit češ da je to stanje uma neprirodno, malo češ sam sebe prisilit na vedrije misli, kretanje,akciju,druženje, nači si ono što če ti bit pokretačka vodilja u životu i samoizliječenje je tu. Naravno da u slučajevima velikih tragedija kao npr. gubitka voljene osobe koja ili umre ili vas napusti postoji vrijeme za tugovanje i možete bit potišteni i to je čisto prirodni i normalan proces žalovanja koji je i poželjan i tu uvije uskoči netko ko vas digne na kraju ili pokuša dič a na vama je hočete li njemu/njoj to dopustit a na kraju krajeva i sami sebi. Život je tren u vječnosti i jedan jedini, možete 30 godina provest zatvoreni u 4 zida depresivni i umrijet takvi, život će proč i nema više depre a možete odlučit zgrabit dan (CARPE DIEM) zgrabit trenutak i u svakom od njih uživat punim plućima jer na kraju opet će i tome doč kraj pa nije li onda bolje na taj način provest život?? Sasvim sigurno da!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare