To je to što me zanima!

Od dobre kave bolje je samo pijuckati ledenu kavu po ljeti...

Hladnom osvježenju s okusom kave i sladoleda mogu se dodati svijetli ili tamni rum te kremasti likeri, a ukrašava se usitnjenim bademima, keksima ili lješnjacima
Vidi originalni članak

Što je bolje od kave - ledena kava, pogotovo ona kojoj dodate malo alkohola od oka, zaključak je mnogih sladokusaca. Za četiri čaše ove ledene slastice potrebno je dva dl slatkog vrhnja, kutija sladoleda od pola litre, četiri šalice svježe kuhane i ohlađene kave, četiri šalice mlijeka, četiri žličice likera prema izboru (od kave, čokolade, višnje, badema ili rum) i, prema želji, kockice leda. Alkohol možete i izbjeći zamijenite li ga sirupom od čokolade ili karamele. Ovisno o sklonostima vašeg nepca, možete ukrasiti čokoladom u prahu, usitnjenim lješnjacima ili bademima, zdrobljenim keksima ili ušećerenim višnjama. 

Priprema ovog napitka traje deset minuta. Skuhajte kavu te neka odstoji da se ohladi. Pripremite šlag od slatkog vrhnja. U četiri visoke čaše stavite kockicu, dvije leda i razdijelite sladoled. Dolijte u svaku čašu po jednu kavenu šalicu mlijeka, a zatim po šalicu hladne kave. U svaku dozu kave dodajte po žličicu likera po želji.

Čašu dopunite šlagom te pospite čokoladom pa ukrasite višnjama, bademima ili mrvljenim keksima. Dodajte slamke u boji, žličice s dugom drškom, šarene koktel-kišobrane i party na balkonu može početi. Za ledenu kavu s cimetom i karamelom potrebno je samo šest žlica mljevene kave, pola žličice cimeta i pola čaše desertnog sirupa od karamele. Trik je pomiješati cimet s mljevenom kavom prije kuhanja.

Nakon što se kava skuha, dodajte sirup od karamele i miješajte dok se karamela ne rastopi. Ohladite sat vremena u hladnjaku. U šalice s kavom dodajte nekoliko kockica leda, malo mlijeka i šećera. No nemojte pretjerivati sa šećerom jer je već sirup od karamele dovoljno sladak.

Kava s karamelom

Sastojci: 1/2 l sladoleda od karamele, 0,3 dl baileysa, 3 dl ohlađene kave

Priprema: Sve sastojke izmiješajte u shakeru. Izlijte smjesu u visoke čaše. Prema želji, dodajte izmrvljeni led. Ukrasite komadićima čokolade, bademima i izmrvljenim orasima.

Hladna kava s Jamajke

Sastojci: o,3 dl tamnog ruma, o,3 dl likera od kave, 20 g tučenog vrhnja, 1,5 dl ohlađene kave, mrvljeni led

Priprema: Pomiješajte likere, kavu i vrhnje. Dobro promiješajte u shakeru. Visoke čaše napola napunite mrvljenim ledom. Zatim hladnu kavu prelijte preko leda i poslužite. Ovaj recept je hladna varijanta popularnoga koktela Jamaica coffee. Kombinacija je kremaste hladne kave te “vrućeg” okusa tamnog ruma i likera od kave.

Čokolada, sladoled i bijeli rum

Sastojci: kutija sladoleda od čokolade od pola litre, 5 kuglica sladoleda od vanilije, 1dl bijelog ruma, 3 dl ohlađene kave

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u shakeru. Poslužite u visokim čašama. Ukrasite kakaom u prahu ili čokoladnim sirupom.

Amaretto ice coffee s okusom vanilije

Sastojci: 3 šalice hladne kave, 2 šalice sladoleda od vanilije, šalica mlijeka, 1/4 šalice likera od badema, 2 žličice vanilije, žličica ekstrakta od badema, mrvljeni led

Priprema: Pomiješajte sve sastojke osim leda u shakeru. Čaše napola napunite ledom i prelijte hladnom smjesom.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare