To je to što me zanima!

Od filmske dive do princeze: Priča o prekrasnoj Grace Kelly

Film ‘Grace od Monaka’ prati vrijeme princezine udaje, njezino vjerojatno najljepše vrijeme, a tužno za filmofile i obožavatelje tog lijepog lica otetog filmu i obitelji
Vidi originalni članak

Nikad se ne mogu umoriti gledajući Grace Kelly na fotografijama, zapisala je jedna kroničarka društvenih zbivanja u svom blogu, i to smatramo jednom od najboljih “definicija” neupitno najljepšega i najugodnijeg lica 20. stoljeća! No spokojna ljepota Grace Kelly sigurno je poremetila spokoj Nicole Kidman, slavne glumice koja glumi njezin lik u biografskom filmu “Grace od Monaka” redatelja Oliviera Dahana čiji je trailer upravo predstavljen javnosti, najavljujući premijerno prikazivanje u američkim kinima  27. studenoga. 

U njemu Tim Roth glumi monegaškog princa Rainiera III. koji je Grace Kelly učinio princezom, a svijetu poslao poruku da su bajke moguće, iako je sama princeza jednom izjavila da su bajke izmišljene priče, a ona je stvarna, te da bi samo priča o njoj kao stvarnoj ženi mogla otkriti istinu o njoj. U ekipi je još nekoliko genija glume poput Dereka Jacobija i Franca Langelle. U svojim četrdesetima Nicole Kidman glumi 25-godišnju Grace. I to se vidi, sudeći prema fotografijama koje su preplavile medije, pa Kidman ostaje da stvari popravi dobrom glumom. No ni u tome joj neće biti lako, jer njezino botoksirano lice nema više onu sjajnu Oscarom ovjenčanu uvjerljivost. Nadajmo se da nemamo pravo.

Film prati vrijeme princezine udaje, njezino vjerojatno najljepše vrijeme, a tužno vrijeme za ljubitelje filma i obožavatelje tog slatkog lica definitivno otetog filmu. Ekipa filma razmišljala je i o drugim licima za ulogu Grace - o Charlize Theron, January Jones i Gwyneth Paltrow. Princezi je najsličnija Charlize, ali joj tragično nedostaje karizme potrebne za biografiju poput Kellyne. I Lynne Whayatt, bliska prijateljica Grace Kelly i voditeljica njezine zaklade, priznaje da je Nicole najbolji izbor. 

Dapače, kaže kako se Nicole boji, a ona je sigurna da će Nicole biti odlična Grace. No jedino je mlada Catherine Deneuve posjedovala, zapravo, identičnu ljepotu simetričnih, skladnih crta lica. Film prati zvijezdu rođenu u Philadelphiji koja odlazi u Hollywood po svjetsku slavu. Oscar joj “pada u ruke” 1955. za film “Provincijalka”, samo godinu prije vjenčanja iz snova. S pozornice odlazi u do tada najskupljoj haljini na dodjeli Oscara, za koju je plavičasta svila koštala tada nezamislive 4000 dolara. Dizajnirala ju je slavna kostimografkinja Edith Head. Odlazi i s poljupcem mladog Marlona Branda na obrazu. Tko zna što bi bilo da je bila Brandov tip...  

Kažu da je još samo u filmu “Drž’te lopova” Alfreda Hitchcocka (1954.) s Cary Grantom bilo tako nevjerojatno lijepih haljina! Naravno da ih je radila Edith Head, i to je jedna od najslavnijih garnitura od deset nezaboravnih filmskih kostima.  Stil im se opisuje kao mješavina odmjerenoga, hrabroga i bizarnoga. 

Osim haljine od električno plavog šifona kojom Head interpretira Diorov New Look, tu je i jednodijelni, blijedožuti kupaći kostim dopunjen mačkastim naočalama, pa čak i haljina za maskenbal u stilu 18. stoljeća od zlatnog lamea...  O tome se govori i danas. Uzbudljivo vrijeme je pred njom. U svjetsku je orbitu lansira “Mogambo”, nabrijani film Johna Forda s Clarkom Gableom i Avom Gardner. 

Bilo je to doba kad su muškarci bili muškarci, već džentlemeni, ali pod kožom još macho tipovi, a žene ženstvene i(li) fatalne manipulatorice. Grace je tu ono što je oduvijek bila, otkako se nije uklopila ni u sportski duh vlastite obitelji u kojoj je bilo olimpijskih medalja. Gablea, odjevena u safari odijelo pod ruku drže Ava i Grace, jedna s jedne, druga s druge strane, poput dva različita koncepta erotike iskazane i haljinama. Unatoč činjenici da Grace glumi udanu ženu koja se vrti oko Gablea! 

Grace je do kraja istančala svoj modni ukus, ali se, kažu, uvijek vidio američki štih u tome. Boravci na jahti najviše su to otkrivali, kad bi se u bijelim trapericama, pletenom džemperu, soknama i plitkim tenisicama sasvim opustila. Na drugoj strani te modne skale bile su njezine svečane toalete, vječni materijal za žuti tisak i njegove društvene kronike koje su pratile sve što se događalo u obitelji Rainiera III., a naposljetku ju je stajalo prerane smrti. No film “Grace od Monaka” navodno ne dopire do tog dijela njezine biografije. Iako bi i to Nicole Kidman sigurno bila u stanju dočarati.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata