To je to što me zanima!

Od jutra do mraka: 6 sastojaka koji usporavaju starenje kože

Bez obzira o kojoj se dobi radilo, sastojci za mladolikost u preparatima konstantno rade kako bi koža maksimalno usporila pojavu prijevremenih znakova starenja
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto je jojobino ulje dobro za kožu koja vapi za hidratacijom?

Aktivni sastojci ključni su u njezi kože, kako bi ona što sporije otkrivala znakove starenja te što duže ostala mladolika. Nikad nije prerano, a niti prekasno u svoju beauty rutinu uvesti molekule koje čine razliku - od zaštitnog faktora preko hijaluronske do retinola.

1. Zaštitni faktor

Usprkos konstantnim upozoravanjima da je zaštitni faktor nužan za održavanje mladolikosti kože, nerijetko ljudi i dalje ignoriraju tu činjenicu, tvrde dermatolozi.

- Zaštitni faktor nije samo bitan radi mogućeg razvoja raka kože, već i u anti-age rutini. Iako, nikad niste previše stari da počnete s njegovim korištenjem - izjavila je dermatologica Marisa Garchick za Mindbodygreen.

Korištenje je bitno i tijekom hladnih mjeseci, bez obzira ima li ili nema sunca.

- Čak do 80% UV zraka prolazi kroz oblake i utječe na stanje kože, tako da je svakodnevna zaštita potrebna - komentirala je dermatologica Keira Barr.

Prijelog je krema sa zaštitnim faktorom sa cinkom, koji fizički blokira UV zrake od uništavanja stanica.

- S druge strane, kemijski filteri pretvaraju UV zrake u toplinu i otpuštaju je s kože - objasnila je dermatologica Mamina Turenago.

2. Antioksidansi

Antioksidansi čuvaju kožu od oksidativnog stresa, upala i UV zraka.

- Neutraliziranje slobodnih radikala smanjuje mogućnost oštećivanja kože. Jedan od najboljih je vitamin C koji pomaže izgraditi kolagen te stabilizirati onaj koji je već u koži. Iako je taj vitamin odličan u hrani, preporuka je i u kremama, koje smanjuju mogućnost pojave hiperpigmentacije i bora - savjetuje dermatologica Hadley King.

Od antioksidanata odlični su i astaxanthin, koenzim Q10 te vitamin E.

3. Retinoidi i bakuchiol

Retinodi su derivati A vitamina i studije pokazuju da igraju ključnu ulogu u reduciraju finih linija i bora te tamnih mrlja.

- Retinoidi ujedno čiste pore i smanjuju vidljivost finih linija te su odličan sastojak za sređivanje akni - tvrdi dermatologica Tiffany Libby.

Ako tražite prirodnu zamjenu za retinoide, to je ekstrakt biljke bakuchiol. Studije su potvrdile da ima slično anti-age djelovanje kao i retinol te da manje iritira kožu.

4. Peptidi

Ako koža s vremenom gubi čvrstoću, dermatolozi predlažu peptide.

- Peptidi su mali lanci amino-kiselina koji izgrađuju kolagen, elastin i keratin te utječu na čvrstoću i glatkoću kože - komentira Turegano.

5. AHA kiseline

AHA kiselina izuzetno je zahvalna za zreliju kožu i masniju kožu.

- Starije pacijentice te one s jako masnom kožom pokazuju odlične rezultate s AHA kiselinama, dok su BHA kiseline više za mlađu kožu - komentirala je dermatologica Caren Campbell.

Korištenje piling čestica i onih koje skidaju gornji sloj mrtvih stanica omogućuje aktivnim sastojcima da bolje odrade posao te da stimuliraju kolagen i elastin, otkrivajući novu, svježu kožu.

6. Hijaluronska kiselina

Ovaj sastojak nezamjenjiv je kad je riječ o hidrataciji. Naime, čuva vlagu u koži i vlaži kolagen te čini lice napetim i mladolikim, svježim.

Njegova se koncentracija s vremenom u našoj koži smanjuje, a kozmetički pripravci brinu se o konstantnoj hidrataciji izvana, što se vidi već nakon par tjedana korištenja. No, razinu vlage u koži potrebno je održavati konstantno.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto je jojobino ulje dobro za kožu koja vapi za hidratacijom?

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare