Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od jutra do mraka: 6 sastojaka koji usporavaju starenje kože

Od jutra do mraka: 6 sastojaka koji usporavaju starenje kože
1

Bez obzira o kojoj se dobi radilo, sastojci za mladolikost u preparatima konstantno rade kako bi koža maksimalno usporila pojavu prijevremenih znakova starenja

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto je jojobino ulje dobro za kožu koja vapi za hidratacijom?

Aktivni sastojci ključni su u njezi kože, kako bi ona što sporije otkrivala znakove starenja te što duže ostala mladolika. Nikad nije prerano, a niti prekasno u svoju beauty rutinu uvesti molekule koje čine razliku - od zaštitnog faktora preko hijaluronske do retinola.

1. Zaštitni faktor

Usprkos konstantnim upozoravanjima da je zaštitni faktor nužan za održavanje mladolikosti kože, nerijetko ljudi i dalje ignoriraju tu činjenicu, tvrde dermatolozi.

- Zaštitni faktor nije samo bitan radi mogućeg razvoja raka kože, već i u anti-age rutini. Iako, nikad niste previše stari da počnete s njegovim korištenjem - izjavila je dermatologica Marisa Garchick za Mindbodygreen.

Korištenje je bitno i tijekom hladnih mjeseci, bez obzira ima li ili nema sunca.

- Čak do 80% UV zraka prolazi kroz oblake i utječe na stanje kože, tako da je svakodnevna zaštita potrebna - komentirala je dermatologica Keira Barr.

Prijelog je krema sa zaštitnim faktorom sa cinkom, koji fizički blokira UV zrake od uništavanja stanica.

- S druge strane, kemijski filteri pretvaraju UV zrake u toplinu i otpuštaju je s kože - objasnila je dermatologica Mamina Turenago.

2. Antioksidansi

Antioksidansi čuvaju kožu od oksidativnog stresa, upala i UV zraka.

- Neutraliziranje slobodnih radikala smanjuje mogućnost oštećivanja kože. Jedan od najboljih je vitamin C koji pomaže izgraditi kolagen te stabilizirati onaj koji je već u koži. Iako je taj vitamin odličan u hrani, preporuka je i u kremama, koje smanjuju mogućnost pojave hiperpigmentacije i bora - savjetuje dermatologica Hadley King.

Od antioksidanata odlični su i astaxanthin, koenzim Q10 te vitamin E.

3. Retinoidi i bakuchiol

Retinodi su derivati A vitamina i studije pokazuju da igraju ključnu ulogu u reduciraju finih linija i bora te tamnih mrlja.

- Retinoidi ujedno čiste pore i smanjuju vidljivost finih linija te su odličan sastojak za sređivanje akni - tvrdi dermatologica Tiffany Libby.

Ako tražite prirodnu zamjenu za retinoide, to je ekstrakt biljke bakuchiol. Studije su potvrdile da ima slično anti-age djelovanje kao i retinol te da manje iritira kožu.

4. Peptidi

Ako koža s vremenom gubi čvrstoću, dermatolozi predlažu peptide.

- Peptidi su mali lanci amino-kiselina koji izgrađuju kolagen, elastin i keratin te utječu na čvrstoću i glatkoću kože - komentira Turegano.

5. AHA kiseline

AHA kiselina izuzetno je zahvalna za zreliju kožu i masniju kožu.

- Starije pacijentice te one s jako masnom kožom pokazuju odlične rezultate s AHA kiselinama, dok su BHA kiseline više za mlađu kožu - komentirala je dermatologica Caren Campbell.

Korištenje piling čestica i onih koje skidaju gornji sloj mrtvih stanica omogućuje aktivnim sastojcima da bolje odrade posao te da stimuliraju kolagen i elastin, otkrivajući novu, svježu kožu.

6. Hijaluronska kiselina

Ovaj sastojak nezamjenjiv je kad je riječ o hidrataciji. Naime, čuva vlagu u koži i vlaži kolagen te čini lice napetim i mladolikim, svježim.

Njegova se koncentracija s vremenom u našoj koži smanjuje, a kozmetički pripravci brinu se o konstantnoj hidrataciji izvana, što se vidi već nakon par tjedana korištenja. No, razinu vlage u koži potrebno je održavati konstantno.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto je jojobino ulje dobro za kožu koja vapi za hidratacijom?

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:48
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa