To je to što me zanima!

Od pečenja se rade slasni umaci, juhe i razni nadjevi

Ostatak vina nakon božićnog ručka može se zamrznuti u posudicama za led, a od pečenog ili kuhanog mesa pripremiti sendviči, juhe ili nadjevi
Vidi originalni članak

Komadiće pečene puretine ili piletine možete iskoristiti za sendvič ili ih dodati pirjanom povrću. Teletinu izrežite na sitne dijelove i s kockicama kruha uvaljajte u izmućeno jaje te kratko popržite dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite samo ili kao dodatak glavnom jelu prema želji. Pečenu svinjetinu možete s narezanim lukom i češnjakom kratko propirjati, dodati vrhnje za kuhanje i prije kraja nasjeckane masline. Poslužite s njokama ili tjesteninom. Višak vina možete smrznuti u posudicama za led pa dodajte budućim slanim jelima u koja inače ide vino, poput umaka za morske plodove, divljač ili rižoto.

KREPKA JUHA OD PERADI I KRUŠNIH KOCKICA
Sastojci: 25 g maslaca, poriluk, luk, 300 g puretine (pačetine ili piletine), 2 mrkve, krumpir, 900 ml purećeg ili pilećeg temeljca, 3 žlice kukuruznog brašna, 500 ml mlijeka, 200 g kukuruza, 8 kriški slanine, kriška kruha
Otopite maslac u tavi te dodajte nasjeckani poriluk i luk te pržite dok ne omekša. Dodajte nasjeckanu puretinu, mrkvu, krumpir i temeljac pa kuhajte dok povrće ne omekša (oko 15 minuta). Dodajte brašno i kuhajte dok se juha ne zgusne. Pospite peršinom te začinite solju prema želji. Zagrijte ulje i popržite prvo slaninu pa kockice kruha te time završite juhu.

PILEĆI KROKETI U SMJESI OD MLIJEKA
Sastojci: 2 šalice nasjeckane gotove piletine, 2 žlice nasjeckanog luka, 2 žlice maslaca, 1/3 šalice brašna, šalica mlijeka, žlica limunova soka, žlica peršina
Pomiješajte piletinu s lukom. Otopite maslac i dodajte brašno. Miješajte dok se ne izjednači pa dodajte mlijeko. Miješajte dok ne učvrsne. Posolite i popaprite, promiješajte te maknite s vatre. Nakon što se ohladi, dodajte piletinu, luk, sok limuna i peršin. Ohladite. Od smjese napravite i ispecite “bečke odreske”.

LISNATO TIJESTO S TELETINOM
Sastojci: ostatak kuhane ili pečene teletine, pakiranje lisnatog tijesta, sol, papar, začini
Nasjeckajte teletinu na kockice. Posolite i popaprite te dodajte začine po želji (peršin, ružmarin, mažuran). Napunite lisnato tijesto. Prema želji, da ne bude suho, možete dodati i komadiće maslaca. Zarolajte lisnato tijesto u oblik koji želite te pecite u pećnici oko pola sata. Ako je pakiranje lisnatog tijesta veliko, tada ga treba peći dulje. Prije pečenja ga premažite razmućenim jajetom.

TJESTENINA PUNJENA SIROM I PRASETINOM
Sastojci: manicotti pasta, luk, 2 češnja češnjaka, 3 šalice sjeckane prasetine, 0,5 l mlijeka, 6 žlica brašna, mekani sir, parmezan
Skuhajte tjesteninu. Luk, češnjak i papriku pirjate da omekša. Dodajte meso i ostavite sa strane10 min. Umiješajte parmezan. Zagrijte 6 žlica maslinova ulja i dodajte brašno. Miješajte dok ne proključa. Dodajte mlijeko i miješajte dok se ne stvrdne. Umiješajte dio sira u prvu smjesu. Napunite pastu, prelijte ostatkom sira i pecite 50 min na 180°C.

>> Čim se ohladi meso, spremite ga u hladnjak jer što dulje stoji na toplom, to se brže kvari. No prethodno odvojite meso od kosti

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare