To je to što me zanima!

Od statina ljudi mogu izgubiti živce, pa čak i postati agresivni

Sve više znanstvenih istraživanja povezalo je uobičajene lijekove s ispadima bijesa, pokušajima ubojstva, pa čak i samoubojstvima. Na crnoj listi našli su se i lijekovi protiv kolesterola
Vidi originalni članak

"Pacijent br. 5" bio je na pragu šezdesete kada je posjet liječniku promijenio njegov život. Bolovao je od dijabetesa i pristao je sudjelovati u istraživanju koje je trebalo ustanoviti hoće li mu statini (lijekovi za snižavanje kolesterola) pomoći. 

No, ubrzo nakon što je započeo s terapijom njegova je supruga primijetila jezivu preobrazbu. Nekada razuman čovjek počeo je imati ničim izazvane napade bijesa, čak i za volanom, što mu se prije nikada nije događalo. Jednom prilikom čak je i zaprijetio obitelji da ga se klone ili će ih strpati u bolnicu. 

Iz straha od mogućih posljedica, Pacijent br. 5 prestao je voziti. Čak i kao suvozač bio je toliko neugodan da je njegova supruga katkada bila prisiljena odustati od putovanja i odvesti ih natrag. Kasnije, ostavljala bi ga samog da gleda televiziju kako bi se smirio. Sve se više bojala za svoju sigurnost. 

Tada je Pacijent br. 5 doživio prosvjetljenje i shvatio da su njegovi problemi počeli kada je počeo uzimati statine, objašnjava Beatrice Golomb, voditeljica istraživačke skupine na Kalifornijskom Sveučilištu u San Diegu. 

OPASNE POSLJEDICE Često ih pijete? Evo što tjedan dana uzimanja analgetika radi

Nakon toga bračni se par obratio voditeljima studije. Oni su se ponijeli vrlo neprijateljski i ustrajali u tvrdnji da čovjekovo ponašanje nije nuspojava lijekova, da bi ih trebao dalje uzimati kako bi nastavili s istraživanjem", objašnjava Golomb. No, u toj fazi pacijent je bio toliko razdražljiv da je odbio sve savjete, ispsovao ih na pasja kola i odmah prestao uzimati lijekove. Dva tjedna kasnije, ponovno je bio onaj stari. 

Drugi nisu bili te sreće. Tijekom godine, Golomb je skupila podatke od pacijenata diljem SAD-a - priče o razorenim brakovima, uništenim karijerama, kao i o iznenađujuće velikom broju muškaraca koji su došli vrlo blizu tome da ubiju svoje partnerice. U gotovom svim slučajevima, simptomi su započeli kada su počeli uzimati statine, a vratili bi se u normalu s prestankom uzimanja. Jedan je muškarac taj ciklus ponovio čak pet puta prije no što je shvatio što se događa. Također je razgovarala s obiteljima koji su si pod utjecajem lijekova oduzeli živote. 

Osim statina, ustanovljeno je da i drugi popularni lijekovi mogu negativno djelovati na mozak. Od paracetamola do antihistamina, lijekova protiv astme pa do antidepresiva i sredstava za mršavljenje - sve je više dokaza u prilog tome da nas mogu učiniti impulzivnima, ljutitima, nemirnima, pa i manje empatičnima prema neznancima. "Još uvijek ne znamo dovoljno da bismo procijenili učinke koje lijekovi imaju na društvo u cjelini", zaključila je Golomb. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • jo2hn8ny 09.02.2020.

    Još jedan dokaz kako nas se svjesno truje, a sve s ciljem da se farmaceutske tvrtke bogate na našoj bolesti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare