To je to što me zanima!

Od ukusne slastice do juhe i finog složenca od jogurta

Jogurt je dobra zamjena za visokokalorično ulje u salatama. Obogatite ga začinskim biljem i dobit ćete jedinstvene preljeve za sve vrste salata
Vidi originalni članak

Postoje razne vrste jogurta, od nemasnog do kremastoga grčkog ili turskog koji može sadržavati do 10 posto masti. No i najmasniji jogurt ima manje kalorija od vrhnja pa je stoga i zdraviji. Da biste dobili što laganije i niskokalorične, ali ipak ukusne deserte, u receptima vrhnje možete zamijeniti jogurtom. Odličan je u kolačima od sira, raznim kremama, sladoledu, pjeni i nabujku. Punomasan jogurt s medom, voćem ili voćnim pireom jednostavan je i ukusan desert. Ukrasite ga orašastim plodovima i bobičastim voćem.
Jogurt možete umiješati u sva vruća jela, pirjana jela, umake, juhe i složence. Dodajte ga netom prije posluživanja i imajte na umu da se jelo nakon toga više ne smije kuhati. Prilikom zagrijavanja jogurt se zgrušava, osim ako nije stabiliziran. Stoga, želite li iznova zagrijati jelo s jogurtom ili pripremiti marinadu za piletinu ili janjetinu najprije izmiješajte žlicu kukuruznog škroba i vode. Mješavinu umiješajte u 600 g jogurta, zagrijte ga do vrelišta i ostavite da kuha na laganoj vatri oko deset minuta.Želite li ga hladnog, dodajte mu malo brašna, no pritom budite pažljivi da ne nastanu grudice. One neće utjecati na okus, ali jelo neće lijepo izgledati. Jogurt od punomasnog mlijeka bolje se zamrzava od nemasnog, ali prilikom odleđivanja uvijek nastaje sirutka.
Odleđivanje uvijek mora biti polagano, a prije daljnje uporabe treba ga dobro izmiješati. Zamrznuti domaći jogurt možete čuvati do dva mjeseca. Hladnu poslasticu lako možete dobiti tako da ubacitete u mikser sa zaleđenim voćem, poput višanja ili borovnica, no prije pripreme uklonite koštice.

Brza salata od šunke i gljiva
Sastojci:
100 g kuhane šunke, 150 g punomasnog jogurta, 1/2 limuna, 2 žlice maslinova ulja, 100 g šampinjona, glavica salate, sol, crni papar
Priprema:Pomiješajte usitnjenu šunku i jogurt, dodajte žlicu limunova soka i ulje. Šampinjone narežite na ploške i pokapajte limunom da ne potamne. Po želji kratko popecite na tavi. Salatu operite i izrežite te dodajte gljivama, šunki i jogurtu. Dodajte sol i papar.

Lagani desert od višanja
Sastojci: 200 ml jogurta, čaša šećera, vanilin-šećer, 2 jaja, 2 čaše brašna, prašak za pecivo, 200 g nadjeva od višanja iz staklenke, 1/2 čaše ulja, orašasti plodovi
Priprema: Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, dodajte jogurt te brašno pomiješano s praškom za pecivo i ulje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180u00B0C oko 15 minuta. Po tijestu rasporedite nadjev od višanja te pecite još 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i ribanim orašastim plodovima.

Hladna juha od krastavaca
Sastojci: 5 krastavca srednje veličine, 5 dl jogurta, 5 dl hladne juhe od povrća, 2 češnja češnjaka, korijandar, 2 žlice usitnjenog mladog luka ili poriluka, sol i papar prema ukusu
Priprema: Narežite krastavce te ih stavite u mikser s jogurtom, 2,5 dl juhe i zgnječenim češnjakom. Kad postane gusto, dodajte i ostatak juhe. Pospite lukom i korijandarom, dodajte sol i papar. Začinite žlicom limunova soka i ohladite u hladnjaku. Juhu po želji možete poslužiti s prepečenim kockicama kruha.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare