To je to što me zanima!

Odjeća vreba zdravlje ljudi, a ne štiti ga nijedan propis

Moć leži u potrošačima. Prije nego ijedan zakon oni mogu protjerati opasnu odjeću sa polica trgovina. Samo je trebaju prestati kupovati
Vidi originalni članak

Nijedan propis u Hrvatskoj ne sprečava uvoz jeftine odjeće koja nerijetko sadrži razne štetne tvari opasne za ljudsko zdravlje. Među opasnim spojevima su pesticidi, teški metali, formaldehid do alergogenih i kancerogenih bojila te spojeva. Posebnu pozornost valja usmjeriti na tekstil iz Kine jer u Kini, za razliku od europskih zemalja, zakon ne zabranjuje upotrebu bojila što se cijepaju na aril-amine koji su dokazano kancerogeni i mogu ugroziti zdravlje. - Ti spojevi kroz kožu lako ulaze u organizam te s vremenom mogu izazvati dermatozu, alergije, blaže simptome trovanja te prekanceroze - upozorila je dr. sci. Ružica Čunko, redovna profesorica pri Zavodu, materijal i ispitivanje tekstila Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sza vlaknaveučilišta u Zagrebu.
- Većina štetnih spojeva tijekom uporabe tekstila lako ulazi kroz kožu u organizam, gdje se akumuliraju te s vremenom mogu izazvati ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje - od dermatoza, alergija, blažih simptoma trovanja do prekanceroza - pojasnila je prof. Čunko.
Kao primjer navela je navode carinika o nesnosnom smradu koji se širi nakon otvaranja kontejnera s robom.
- U Europskoj uniji zakonodavstvo vezano uz promet tekstila nije ništa preciznije nego kod nas - dodala je.
Kako bi se ogradili od takve robe, europski proizvođači osmislili su Eko-tex standard. Taj certifikat jamči da je odjeća potpuno zdravstveno ispravna.
- Eko-tex standard dopušta koncentraciju štetnih tvari jednaku onoj u pitkoj vodi, pa bi se ta odjeća mogla jesti - našalila se prof. Čunko. Od hrvatskih proizvođača tu potvrdu imaju samo MTČ, Galeb iz Omiša te Arena iz Pule, dodala je.

PRANJE NEĆE UKLONITI OTROVE
Kancerogeni aril-amini sastavni su dio bojila za tekstil. Zato će ih odjeća otpuštati pomalo, ali dugotrajno, pa ih potpuno neće ukloniti niti višestruko pranje. Jedino sigurno je kupovina provjereno kvalitetne odjeće s certifikatom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare