To je to što me zanima!

Održavanje spužvice za pranje: Nije dovoljno isprati je vrućom vodom i deterdžentom za suđe

Na spužvicama za pranje posuđa i brisanje mogu se naći kvasci, plijesan, bakterije... Razne vrste mikroba razlog su zašto ponekad imaju vrlo neugodan miris i zato ih je važno svaki dan dezinficirati
Vidi originalni članak

Krpice i spužve za čišćenje doma i pranje posuđa često dugo stoje mokre pa se u njima mogu razmnožavati bakterije od kojih su neke opasne za zdravlje.

- Štetne bakterije, poput salmonele, sklone su razvoju na njima jer se koriste svaki dan i rijetko se osuše kako treba. Kad na to obratite pažnju, shvatit ćete da kućanskim poslovima katkad možete raditi više štete nego koristi za svoje zdravlje - kaže Trond Møretrø, znanstvenik iz norveškog Instituta za istraživanje hrane.

Njegova preporuka je češće mijenjanje spužvi i krpa za pranje i čišćenje.

POGLEDAJTE VIDEO Kako organizirati hladnjak:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neki smatraju kako ih nije potrebno često mijenjati i bacati, već dezinficirati.

Mrs Hinch, poznata britanska influencerica koja redovito objavljuje savjete za čišćenje, otkrila je kako ih učiniti sigurnijima za zdravlje.

- Krpe i spužve mogu sadržavati potencijalno štetne viruse i bakterije. Steknete li naviku ostavljanja krpa i spužvi da se natapaju u razrijeđenom koncentriranom dezinficijensu (1 čep na svakih 400 ml vode) na kraju dana, ne samo da će ih ostaviti higijenski čistima i ispuniti prostor prekrasnim mirisom čistoće, već ćete i uštedjeti jer ih nećete toliko često bacati i kupovati nove - smatra Mrs Hinch, a prenosi Mirror

'Ispiranje vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa nije dovoljno'

- Ukoliko su prljave, spužvice za pranje posuđa i brisanje mogu proširiti mikrobe na sve što dodirnu, od posuđa i pribora za jelo do kuhinjske radne plohe i uređaja - kaže Janilyn Hutchings, certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane i znanstvenica za hranu u StateFoodSafety.

Napominje kako se na njima mogu naći kvasci, plijesan, bakterije... Razne vrste mikroba razlog su zašto spužve ponekad imaju neugodan miris, a znaju biti i izvor bolesti.

S njom se slaže Philip Tierno, mikrobiolog i patolog iz New Yorka koji upozorava kako su spužvice za suđe zapravo vrlo prljave i opasne po zdravlje jer u sebi sadrže sitne čestice ostataka povrća, mesa i ostale hrane koja se nađe na tanjuru. To vodi razmnožavanju bakterija u spužvici jer je okruženje savršeno za to - imaju dovoljno hrane, a toplo im je i vlažno, baš kako vole.

Zbog toga su rasadnici neugodnih bakterija, kao što su salmonela, ešerihija, listeria i ostale koje mogu izazvati crijevne i kožne infekcije, od blagih do ozbiljnih. Mikrobiolog kaže kako to što spužvicu na kraju isperemo vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa nije dovoljno.

TEMELJITO ČIŠĆENJE Mrlje na dasci za rezanje? Evo kako ih jednostavno ukloniti i to bez korištenja deterdženta

Studija provedena 2017. godine u Japanu otkrila je da se fekalne koliformne bakterije mogu pronaći u 44 posto kuhinja, često u spužvama i na posudama. Bakterija E. Coli može biti bezopasna, ali određeni sojevi znaju izazvati proljev, grčeve i povraćanje. Studija je pokazala kako kuhinjske spužve, nakon odvoda, sadrže najveću razinu mikroba u cijelom kućanstvu. 

U takvoj spužvi lako se mogu naći i druge bakterije, osim E. Coli, poput Staphylococcus aureus ili Campylobacter, koje također izazivaju proljev.

Jennifer Quinlan, doktorica znanosti i profesorica na Odjelu za prehrambene znanosti na Sveučilištu Drexel, kaže da kuhinjske spužvice treba dobro oprati svaki dan.

Dvije najbolje metode dezinfekcije spužvica za pranje i čišćenje

Američki USDA ARS laboratorij za prehrambenu tehnologiju i sigurnost otkrio je dvije najbolje metode dezinfekcije kuhinjskih spužvi, kako bi ponovno bile sigurne za upotrebu. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, ove dvije metode su 99 posto učinkovite u uništavanju bakterija prisutnih u spužvama. 

U perilici posuđa

Palite li svaku večer perilicu posuđa, samo ubacite i kuhinjske spužve u nju. Toplina istovremeno dezinficira i spužvice i posuđe.

U mikrovalnoj pećnici

- Pazite da je spužvica mokra. Stavite je u mikrovalnu na minutu i vidjet ćete kako iz nje izlazi para. Opet će vrućina ovdje napraviti svoje - kaže Jennifer Quinlan.

Ali, pazite da spužvica nema metalnu žicu za ribanje na sebi i svakako imajte na umu da spužvica mora biti mokra prije stavljanja u mikrovalnu kako se ne bi zapalila. Preporuka stručnjaka je staviti je na najjaču temperaturu, i to na jednu do dvije minute.

HIGIJENOM DO UŠTEDE Čistite štednjak i pećnicu: Tako se može uštedjeti na energiji

Ukoliko nemate ni perilicu posuđa, niti mikrovalnu, posegnite za metodom naših baka - prokuhajte ih nakratko u vodi na štednjaku. Vrućina će uništiti mikroorganizme.

Kada baciti spužvicu?

Preporuka Janilyn Hutchings je zamijeniti staru spužvicu novom svaka dva tjedna.

- Ukoliko je zamijenite najmanje svaka dva tjedna, spriječit ćete širenje i razmnožavanje bakterija, što bi vas inače moglo učiniti bolesnima. Također, trebali biste ih zamijeniti novima ako imaju čudan miris i ne možete ga se riješiti ili ukoliko vidite da su se počele raspadati - rekla je, a prenosi Insider.

POGLEDAJTE VIDEO: PITALI SMO GRAĐANE KOJA JE NAJGORA ŽENSKA NAVIKA?

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare