Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Održavanje spužvice za pranje: Nije dovoljno isprati je vrućom vodom i deterdžentom za suđe

Održavanje spužvice za pranje: Nije dovoljno isprati je vrućom vodom i deterdžentom za suđe

Na spužvicama za pranje posuđa i brisanje mogu se naći kvasci, plijesan, bakterije... Razne vrste mikroba razlog su zašto ponekad imaju vrlo neugodan miris i zato ih je važno svaki dan dezinficirati

VIDEO

Krpice i spužve za čišćenje doma i pranje posuđa često dugo stoje mokre pa se u njima mogu razmnožavati bakterije od kojih su neke opasne za zdravlje.

- Štetne bakterije, poput salmonele, sklone su razvoju na njima jer se koriste svaki dan i rijetko se osuše kako treba. Kad na to obratite pažnju, shvatit ćete da kućanskim poslovima katkad možete raditi više štete nego koristi za svoje zdravlje - kaže Trond Møretrø, znanstvenik iz norveškog Instituta za istraživanje hrane.

Njegova preporuka je češće mijenjanje spužvi i krpa za pranje i čišćenje.

POGLEDAJTE VIDEO Kako organizirati hladnjak:

Pokretanje videa...

Organizacija hladnjaka 02:01

Neki smatraju kako ih nije potrebno često mijenjati i bacati, već dezinficirati.

Mrs Hinch, poznata britanska influencerica koja redovito objavljuje savjete za čišćenje, otkrila je kako ih učiniti sigurnijima za zdravlje.

- Krpe i spužve mogu sadržavati potencijalno štetne viruse i bakterije. Steknete li naviku ostavljanja krpa i spužvi da se natapaju u razrijeđenom koncentriranom dezinficijensu (1 čep na svakih 400 ml vode) na kraju dana, ne samo da će ih ostaviti higijenski čistima i ispuniti prostor prekrasnim mirisom čistoće, već ćete i uštedjeti jer ih nećete toliko često bacati i kupovati nove - smatra Mrs Hinch, a prenosi Mirror

'Ispiranje vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa nije dovoljno'

- Ukoliko su prljave, spužvice za pranje posuđa i brisanje mogu proširiti mikrobe na sve što dodirnu, od posuđa i pribora za jelo do kuhinjske radne plohe i uređaja - kaže Janilyn Hutchings, certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane i znanstvenica za hranu u StateFoodSafety.

Napominje kako se na njima mogu naći kvasci, plijesan, bakterije... Razne vrste mikroba razlog su zašto spužve ponekad imaju neugodan miris, a znaju biti i izvor bolesti.

S njom se slaže Philip Tierno, mikrobiolog i patolog iz New Yorka koji upozorava kako su spužvice za suđe zapravo vrlo prljave i opasne po zdravlje jer u sebi sadrže sitne čestice ostataka povrća, mesa i ostale hrane koja se nađe na tanjuru. To vodi razmnožavanju bakterija u spužvici jer je okruženje savršeno za to - imaju dovoljno hrane, a toplo im je i vlažno, baš kako vole.

Zbog toga su rasadnici neugodnih bakterija, kao što su salmonela, ešerihija, listeria i ostale koje mogu izazvati crijevne i kožne infekcije, od blagih do ozbiljnih. Mikrobiolog kaže kako to što spužvicu na kraju isperemo vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa nije dovoljno.

Mrlje na dasci za rezanje? Evo kako ih jednostavno ukloniti i to bez korištenja deterdženta
Mrlje na dasci za rezanje? Evo kako ih jednostavno ukloniti i to bez korištenja deterdženta

Studija provedena 2017. godine u Japanu otkrila je da se fekalne koliformne bakterije mogu pronaći u 44 posto kuhinja, često u spužvama i na posudama. Bakterija E. Coli može biti bezopasna, ali određeni sojevi znaju izazvati proljev, grčeve i povraćanje. Studija je pokazala kako kuhinjske spužve, nakon odvoda, sadrže najveću razinu mikroba u cijelom kućanstvu. 

U takvoj spužvi lako se mogu naći i druge bakterije, osim E. Coli, poput Staphylococcus aureus ili Campylobacter, koje također izazivaju proljev.

Jennifer Quinlan, doktorica znanosti i profesorica na Odjelu za prehrambene znanosti na Sveučilištu Drexel, kaže da kuhinjske spužvice treba dobro oprati svaki dan.

Dvije najbolje metode dezinfekcije spužvica za pranje i čišćenje

Američki USDA ARS laboratorij za prehrambenu tehnologiju i sigurnost otkrio je dvije najbolje metode dezinfekcije kuhinjskih spužvi, kako bi ponovno bile sigurne za upotrebu. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, ove dvije metode su 99 posto učinkovite u uništavanju bakterija prisutnih u spužvama. 

U perilici posuđa

Palite li svaku večer perilicu posuđa, samo ubacite i kuhinjske spužve u nju. Toplina istovremeno dezinficira i spužvice i posuđe.

U mikrovalnoj pećnici

- Pazite da je spužvica mokra. Stavite je u mikrovalnu na minutu i vidjet ćete kako iz nje izlazi para. Opet će vrućina ovdje napraviti svoje - kaže Jennifer Quinlan.

Ali, pazite da spužvica nema metalnu žicu za ribanje na sebi i svakako imajte na umu da spužvica mora biti mokra prije stavljanja u mikrovalnu kako se ne bi zapalila. Preporuka stručnjaka je staviti je na najjaču temperaturu, i to na jednu do dvije minute.

Čistite štednjak i pećnicu: Tako se može uštedjeti na energiji
Čistite štednjak i pećnicu: Tako se može uštedjeti na energiji

Ukoliko nemate ni perilicu posuđa, niti mikrovalnu, posegnite za metodom naših baka - prokuhajte ih nakratko u vodi na štednjaku. Vrućina će uništiti mikroorganizme.

Kada baciti spužvicu?

Preporuka Janilyn Hutchings je zamijeniti staru spužvicu novom svaka dva tjedna.

- Ukoliko je zamijenite najmanje svaka dva tjedna, spriječit ćete širenje i razmnožavanje bakterija, što bi vas inače moglo učiniti bolesnima. Također, trebali biste ih zamijeniti novima ako imaju čudan miris i ne možete ga se riješiti ili ukoliko vidite da su se počele raspadati - rekla je, a prenosi Insider.

POGLEDAJTE VIDEO: PITALI SMO GRAĐANE KOJA JE NAJGORA ŽENSKA NAVIKA?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa