To je to što me zanima!

Ona je maslinarka koja je sve predrasude u poslu - pobijedila

Nakon očeve smrti konferencijska prevoditeljica Nicoletta Balija (32) preuzela je obiteljski posao i postala najmlađa žena koja se bavi maslinarstvom u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

U muški posao hrabro je ušla kao studentica prije sedam godina. Danas je Nicoletta Balija (32) iz Fažane najmlađa žena u Hrvatskoj koja se profesionalno bavi maslinarstvom. 

- Imala sam 25 godina kad sam nakon očeve smrti preuzela obiteljski posao. Lagala bih kad bih rekla da sam se tad željela baviti poljoprivredom. Život me suočio s velikim izazovom, zasukala sam rukave i počela. Oduvijek je bilo neupitno da želim nastaviti tradiciju. Bilo bi suludo zapostaviti trud dviju generacija - govori i prisjeća se kako je pomagala baki i djedu.

- Često sam pratila djeda na tržnicu. Očeva se obitelj oduvijek bavila poljoprivredom. Krajem ‘80-ih tata Aldo posadio je prvi hektar maslina i postupno zemljište pretvorio u maslinike. To je bio sjajan potez jer je bio među prvima koji se bavio time na istarskom području. Najprije je to bio hobi, no s vremenom je postao posao - priča. Na domaćim proizvodima je i odrasla, stoga ne čudi što neizmjerno cijeni prirodne proizvode.

Naravno da me bilo strah jer je maslinarstvo muško zanimanje, ali preokrenula sam to u svoju korist

- Naravno da je prednost kad naslijediš maslinik koji je već na nogama i hodaš po dobro popločanom putu, s puno priznanja na zidu. No uz malo truda lako je postići kvalitetu, puno je teže održavati je 10, 20 godina. Meni je to bio izazov - kaže. Unatoč strahu i nesigurnosti, Nicoletta se brzo snašla u tipičnome muškom zanimanju.

- Prirodno je bojati se. Bila sam neiskusna, mlada i još žensko. Shvatila sam da to trebam iskoristiti jer u suprotnom postaješ rob predrasuda. Moj cilj (i najveći strah) bio je nastaviti raditi prema standardima koje je postavio tata. Nekoliko godina prije njegove smrti naše je ulje ušlo u dva najznačajnija svjetska vodiča za maslinovo ulje. 

Bojala sam se da nisam dorasla zadatku. Kad je prije tri godine ulje Balija, uz brojne druge nagrade, uvršteno u top 20 najboljih ulja na svijetu u vodiču Flos Olei, bila sam iznimno ponosna jer sam bila najmlađa dobitnica nagrade i jedina žena koja ju je dobila. To mi je bio velik poticaj i motivacija za dalje - govori i otkriva formulu svog uspjeha:

- Rad i samo rad. Tako se najviše uči. Čovjek se nađe u situaciji kad mora sam djelovati, vjerovati instinktu, prirodi. Pouzdala sam se najviše u ono što su mi prenijeli otac i djed, ali i u knjige. Nema prečaca. Tata je bio agronomski tehničar i veliki zaljubljenik u masline. Naučio me da budem ustrajna i odlučna te da si zacrtam najviše ciljeve. Položila sam ispit za kušače maslinova ulja, pratim tehnologiju, razmjenjujem iskustva. 

A straha od muške konkurencije nema.

- Imam drugih briga. Na početku su bili nepovjerljivi, ali mi je puno njih i pomoglo savjetima. U ovom se poslu trudim jednako kao svi moji kolege i kolegice, a koliko se trudim, vidi se po krajnjem proizvodu i natjecanjima. Ne želim isticati da iza OPG-a Balija stoji žena niti želim da me zbog toga gledaju drukčije. Ne moram se dokazivati jer sam žena nego se dokazujem boljom ili lošijom maslinarkom od drugih. I muškarci i žene imaju isti cilj, možda nam je jedino pristup drukčiji - ističe i rado se sjeti smiješne situacije na sajmu u Splitu.

- Gospodin je kušao moje ulje i nakon što sam mu objasnila sve, pitao me je li proizvođač u blizini misleći da sam hostesa. Kad sam mu rekla tko sam, odmahnuo je rukom i otišao. Isprva sam bila iznenađena, ali poslije sam se od srca nasmijala - priča. Pogrešaka je uvijek bilo, ali su joj samo pomogle da ih upamti i više ne ponovi. Odustajanje joj nikad nije palo na pamet jer je previše ustrajna, a njezina desna ruka je mama Duilia, koja joj to ne bi ni dopustila.

- Ne bih mogla bez njezine pomoći i potpore. Brine se za financije, a ja sam u masliniku - govori. Osim maslinarstva, Nicoletta uspješno radi i u struci kao konferencijska prevoditeljica, a početkom godine otvorila je tvrtku za prevoditeljske i konferencijske usluge Genius Loci.

- Sreća je da je maslinarstvo djelomično sezonski posao i da mi omogućuje da se prilagodim poslovnim obvezama u svojoj tvrtki. Logično je da u nekim mjesecima u godini maslinarstvo ima prednost; listopad i studeni su ključni mjeseci za masline. No žene su multitasking-strojevi, stignu na sve strane - govori kroz smijeh i dodaje kako je sretna što radi dva posla jer joj omogućuju da zaista uživa u oba a da se ne zasiti. 

Maslinik je moje igralište za punjenje baterija, u njemu dišem punim plućima i obnavljam kreativnost. Kada napunim baterije, produktivnija sam na drugom poslu u svojoj tvrtki i otpornija na uredski stres

Ne laska joj što je jedna od rijetkih žena u maslinarstvu jer, kako kaže, muški i dalje vuku konce. A žene se ne guraju nego pomažu iza kulisa.

- Ne oduševljava me ni stanje na tržištu jer je preplavljeno nekvalitetnim uljima. Tu mi maslinari moramo raditi u budućnosti. Dokazali smo da znamo proizvesti kvalitetno ulje, sad moramo educirati potrošače - ističe i dodaje kako dobro maslinovo ulje mora biti gorko i/ili pikantno te nikako ne smije biti pakirano u prozirne staklene ili plastične boce. 

- Nebrojeno je koristi od kvalitetna maslinova ulja. Pomaže u borbi protiv starenja, ima protuupalna svojstva... Najčešće ga rabim za piling: pomiješam smeđi šećer, žlicu meda i šalicu maslinova ulja. Zdravije je od kakve skupe kreme - govori i dodaje kako je njezin djed svaki dan pio žlicu ulja i doživio 93 godine zdrav.

- Inspiriraju me hrabri ljudi koji uspijevaju pronaći svoje mjesto pod suncem inovativnim projektima i svi koji uspiju radeći ono što vole. Ne prodaju mačka u vreći, nego daju sebe. Vjerujem u sebe i to mi je misao vodilja - zaključuje.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 4

  • gandi1 26.08.2013.

    Još samo da su ta doista fina ulja cijenom dostupnija našem čovjeku :-(

  • Venucci 26.08.2013.

    meni je san imati maslenik, odes i radis, u miru i tisini, i na kraju vidis rezultat svojega rada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare