To je to što me zanima!

Opaki komarci uspjeli su zaustaviti i Džingis kana

Dok se miroljubivi mužjaci hrane cvjetnim prahom, ženke piju krv da bi mogle stvoriti jajašca i nove rojeve napasnih komaraca
Vidi originalni članak

Komarci su ove godine nesnosniji nego inače - u  Zagrebu nije bilo proljetnog zaprašivanja, a  razmožavanje je potaklo i dugo kišno razdobllje. Ipak,  najveća su napast u Slavoniji. Samo proteklog vikenda  u Osječki je Dom zdravlja primljeno 50-oro djece na  tretiranje uboda komaraca. Prema propisima WHO-a,  tolerira se 15 uboda komaraca u 15 min, a veći broj bi  trebalo prijaviti Zavodu za javno zdravstvo. Komarci s  aktivnošću započinju u sumrak i bodu cijelu noć. Zbog  sunca, dan provode u zaklonima i miruju jer im je zrak  presuh. Ipak, zapravo ne bodu komarci, nego  komarice. Mužjaci se hrane cvjetnim nektarom, žive  kraće i slabije lete, a ženke sisaju krv kako bi dobile  proteine za jajašca da bi stvorile novu generaciju letećih  krvopija. Traže pore na koži u koje guraju rilo kojim  sišu krv, a slina koja se oslobađa u ranu sprečava  zgrušavanje krvi. Ta slina može izazvati alergijske  reakcije, osobito kod djece, a može prenijeti i malariju.  Bolest je iskorijenjena u Europi, no utjecala je na  njezinu povijest. Henrik IV četiri je puta pokušavao  osvojiti Rim, no svaki put malarija bi mu desetkovala  vojsku. A upravo je malarija jedan od razloga zbog  kojeg je Džingis kan odustao od osvajanja zapadne  Europe.

>>> Mužjaci komaraca hrane se cvjetnim nektrom, a  krv piju samo ženke da bi mogle stvoriti jajašca.  Aktivne su samo noću

>>> Tijekom iskapanja Panamskog kanala malarija je  ubila gotovo 30 000 francuskih i američkih radnika

>>> Najučinkovitiji kemijski spoj za odbijanje  komaraca je DEET. Izumljen je 1943. za američu  vojsku

Idi na 24sata

Komentari 5

  • MinnieL 20.06.2010.

    Meni Raid pomaže... I to baš ono pakovanje protiv običnih i tigrastih komaraca. Ni jedan me nije ugrizao dok je to bilo upaljeno.

  • Bara123 20.06.2010.

    napravit ce oni fejs..pa cu ja njih bocati..

  • Zeljk0 20.06.2010.

    kad smo već kod tigrastih komaraca, nemojte kupovati RAID i ostale tekucine koje se ustekaju u struju...ama bas nicemu ne djeluju! crkavaju obicni ali ovi prugasti gadovi NE!

Komentiraj...
Vidi sve komentare