To je to što me zanima!

Opasna kemikalija DBP iz laka za nokte djeluje kancerogeno

Udruženja koja brinu o sigurnosti proizvoda provjeravaju trenutačne reakcije, ali ne i dugotrajne posljedice koje mogu prouzročitii poput karcinoma ili trovanja
Vidi originalni članak

Kemikalija Dibutil ftalat (DBP) koja je sastavni dio lakova za nokte i sprječava ljuštenje zapravo je kancerogena, pokazuje studija američke Grupe za zaštitu okoliša. 

Kozmetički div Estee Lauder izbacio je DBP iz svojih proizvoda, dok je OPI, Essie i Sally Hansen i dalje koriste, piše portal OurVanity. U SAD-u Udruženje za hranu i lijekove odobrava proizvode, ali nema zakona koji zahtijevaju provjeru jesu li ti proizvodi nužno sigurni. Europska unija zabranila je 2004. godine upotrebu DBP-a zbog čaga je OPI promijenio lakove namijenjene za europsko, ali ne i za američko tržište. 

Glasnogovornici kozmetičke tvrtke OPI tvrde kako je razina DBP-a niska i ne predstavlja zdravstveni rizik. Osim toga, najviše štete nanosi inhalacija para iz laka, a ne sam lak na noktima. 

- Proizvode prije nego dođu na tržište testiraju samo na trenutne reakcije, a ne razmišlja se o dugotrajnim posljedicama poput raka ili otrovanja - ističe Lauren Sucher iz Grupe za zaštitu okoliša.  

Prijašnja istraživanja američkog Centra za kontrolu bolesti pokazala su da je razina DBP-a izrazito visoka kod svih testiranih žena u dobi od 20. do 40. godina. Svjetska kampanja za sigurniju kozmetiku traži od velikih kozmetičkih kuća poput Avona, L'Oreala, Revlona i Proctor&Gamblea da izbace štetni DBP iz svojih proizvoda. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Faustina009 02.03.2012.

    Baš sam si često u sebi postavljala to pitanje, dok bi si lakirala nokte i eto odgovora kao što sam i sumnjala..Morat ću smanjiti to lakiranje noktiju.Lak i te kemakalije se preko nokta upijaju u krvotok i sigurno je da nije bezopasno.Mislim da ću smanjiti lakiranej noktiju na jednom mjesečno..

  • puppet 02.03.2012.

    ljudi, orbit zvake su vam kancerogene. ali stvarno.

  • triangle 01.03.2012.

    To je kao i za cigarete,svi znaju da je štetno,ali žene će rađe riskirati rak nego da izađu nenašminkane i pokažu pravo lice(masu ih ne bi ni prepoznali).

Komentiraj...
Vidi sve komentare