To je to što me zanima!

Opasnost u zraku: Duplo više sudara s pticama u 5 godina

Sudari ptica sa zrakoplovima sve su češći, a posebno im pogoduje blizina rijeka kraj aerodroma. Posljedice su vrlo ozbiljne, a među najgorima su zatajenje motora
Vidi originalni članak

Samo u Velikoj Britaniji prošle je godine bilo preko 2200 incidenata koji uključuju sudar ptica s avionima, što je gotovo dvostruko više nego 2007. godine kada je bilo 1299 nesreća tog tipa. Sličan trend porasta broja avionskih nezgoda s pticama prisutan je u cijelom svijetu, izvijestila je britanska Služba za civilnu avijaciju.

Najozbiljnija posljedica takvih nesreća je zatajenje rada motora zbog zapaljenja kao i tehnički kvarovi koji uzrokuju hitno prizemljenje zrakoplova, prenosi Daily Mail. Česte posljedice su i odbacivanje goriva kako bi mogli prisilno sletjeti te požar u kabinama. U 2011. i 2012. bilo je 315 slučajeva s pticama koji su bili vrlo ozbiljni po sigurnost putnika. 

Jedna od takvih nesreća je i ona Airbusa A321 koji je letio iz britanskog Lutona. Jato ptica zaletjelo se u zrakoplov koji je potom morao ugasiti jedan od motora te hitno sletjeti. Drugi zrakoplov koji je slijetao na Gatwick proglasio je hitnu situaciju nakon sudara s jatom zelendura. Piloti moraju prijaviti udar ptica bez obzira na ozbiljnost posljedica po sigurnost, znači, i male i velike sudare.

Među najpoznatijim sudarima aviona s pticama bio je u New Yorku 2009. prilikom polijetanja, kada je pilot morao prisilno sletjeti na rijeku Hudson. Prema američkim studijama, 49 posto nesreća s pticama desi se prilikom slijetanja ili vrlo brzo nakon polijetanja, donosi Telegraph. 

Britanski CAA u svom izvješću donosi i da je najviše sudara s pticama bilo na Heathrowu, zatim Gatwicku, Lutonu, Manchesteru, London Cityju pa Birminghamu. Brojne zračne luke protiv ptica se bore pomoću sokolova ili glasnih električnih truba. 

Razlog povećanja broja nesreća s pticama svakako je pojačan zrakoplovni promet, a ekološki aktivisti upozoravaju da je potrebno razviti sustav kojim će se umanjiti broj takvih nezgoda, koje ipak češće završavaju tragično za ptice, nego zrakoplove.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • General Lee 09.09.2013.

    Sivi sokole

  • Relic 28.08.2013.

    To su tajno obučene ptice od strane trerorista....

  • mudrica x 22.08.2013.

    od pamtivjeka nebo je bilo ptičje a avioni su došljaci i osvajači.Pticama će sudbina biti isto indijancima i raznim domorodcima!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare