To je to što me zanima!

Opasnosti u planinama i što činiti u slučaju nesreće

Pročitajte što učiniti u slučaju nesreće. Vremenske neprilike čest su uzrok nesreća u brdima. U slučaju nevremena treba što prije naći zaklon kako bi se zaštitili
Vidi originalni članak

Planinarenje može baš kao i svaka druga djelatnost i radnja biti opasno. Opasnosti u planini dijelimo na subjektivne i objektivne. Dok objektivne ne ovise o nama, subjektivne su pak pod utjecajem čovjeka, krivih procjena, nepažnje, neispravne opreme pa na njih i možemo utjecati. Zbog toga u planini nikada ne treba biti neodgovoran i nepromišljen, a osobito se ne kretati sam. Objektivne opasnosti su pak one izazvane prirodnim silama. Vremenske neprilike čest su uzrok nesreća u brdima. U slučaju nevremena treba što prije naći zaklon kako bi se zaštitili. Osobito na umu treba imati munje te da se kod grmljavinskog nevremena treba kloniti osamljenih stabala, vrhova i grebena. Zato je iznimno važno pratiti vremensku prognozu i lavinska upozorenja. Treba se čuvati kamena koji kad pada postiže veliku brzinu, stoga gledajte gdje hodate i izbjegavajte nestabilno kamenje kako ga ne bi odronili. Smrzavanje je, uz poskliznuća, najčešći uzrok stradavanja u planinama. Osim nepovoljnih vremenskih uvjeta treba se čuvati i sunca i izbjegavati hodanje po žegi. U tom slučaju koristite zaštitne kreme i pijte puno vode. A glavu zaštitite kapom ili šeširom.

Opremite se za planinarenje odmah! Saznaj više!

Kako ste vi u planini samo gosti nemojte uznemiravati životinje koje tamo obitavaju, a ukoliko idete u kraške predjele pazite gdje stajete i za što se primate zbog zmija. Ukoliko se i desi nesreća, a vi niste taj koji je ozlijeđen, možete unesrećenom planinaru pružiti pomoć samo u okviru vlastitog znanja. Zaštitite unesrećenog i sebe od pada kamenja, hladnoće ili pak vlage... Najbitnije je sačuvati prisebnost te smiriti sebe i druge.  Nakon toga prekinite vlastitu akciju i zovite u pomoć Hrvatsku gorsku službu spašavanja. GSS-u se za pomoć možete obratiti na broj 112, preko pozivnih telefona stanica Hrvatske gorske službe spašavanja, policije na 192, obavještajnim točkama GSS-a, to su opskrbljeni planinarski domovi s istaknutim natpisom i znakom GSS-a, Hitne pomoći 194. 

Ukoliko zatražite pomoć HGSS-a obavijest o nesreći treba sadržavati: podatke onoga tko javlja, odakle javlja, mjesto nesreće koje se mora precizno opisati, podatke ozlijeđenog te što se dogodilo, što ste napravili prije poziva i kakav je put do mjesta nesreće.

Opremite se za planinarenje odmah! Saznaj više!

Idi na 24sata

Komentari 20

  • hende007 02.05.2015.

    Odlični savjeti zlata vrijede.

  • CptNemo 25.04.2015.

    Nemoj ići sam , ako neznaš. Pravilo prvo.

  • 24.04.2015.

    predlazem da se ovaj clanak prevede, malo detaljine obradi i doda da se od ovoga ljeta zvanje sluzbe spasavanja zbog nemara placa i podjeli na granici svim cesima, poljacima i slovencima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare