To je to što me zanima!

Opojne gurmanske kave griju tijekom hladnih noći

Veseli Irac Joe Sheridan, ponudio je umorne i promrzle putnike kavom pomiješanom s irskim viskijem kako bi ih ugrijao i stvorio opojni napitak
Vidi originalni članak

Zbog mećave u zimi 1934. otkazan je let iz Foynea za New York, pa su putnici ostali zaglavljeni na hladnom terminalu aerodroma. Šef restorana, veseli Irac Joe Sheridan, ponudio je umorne i promrzle putnike kavom pomiješanom s irskim viskijem kako bi ih ugrijao. Američki putnik upitao je: “Je li to brazilska kava”, a ponosni Irac odgovorio je: “Ne, nego irska”. No tek se 1952. godine recept luksuznog i opijajućeg napitka proširio Novim kontinentom zahvaljujući Jacku Koeppleru, vlasniku kavane Buena Vista u San Franciscu.
Nije mirovao dok nije pronašao savršen omjer crne kave i viskija koji izaziva ugodnu omamljenost. Tajna tučenog vrhnja koje pluta po površini napitka poput labuda je u tome da odstoji 48 sati i tako postigne savršenu čvrstoću. Koeppler je proslavio irsku kavu te omogućio da taj čarobni nektar draži nepce i grije ljude u zimskim večerima diljem planeta. Popiti kavu s mlijekom, šlagom, viskijem ili čak rakijom i danas je najslađe u obližnjoj kavani ili toplom domu prema vlastitoj recepturi. Naravno, u društvu dragog prijatelja.

>>> Traćenje vremena uz okus čarobnog napitka
Zbog užitka koji je izazivala, kavu je dio katoličkog svećanstva htio zabraniti, a 1674. protiv nje su se peticijom pobunile i Engleskinje. U slavnom proglasu optužile su muževe da ih zanemaruju zbog kave, zamjerajući im traćenje vremena u kavanama.

>>> Kavanski život

Jedna od najstarijih “kuća kave“ otvorena je u Veneciji 1645. godine. Kava je zamirisala iz najstarije pariške kafeterije Cafu00E9 de Procope 1686. godine, a prvu hrvatsku kavanu otvorio je 1748. u Zagrebu trgovac Leopold Dun.

Hotspresso s čokoladom za zimske večeri
SASTOJCI: 500 ml slatkog vrhnja, 80 ml čokoladnog sirupa, 10 ml čokoladnog nadjeva, kap tabasca, 45 ml espresso kave, čokoladni prah

Stavite slatko vrhnje i čokoladni sirup u shaker za pravljenje tučenog vrhnja. Zatvorite shaker i snažno protresite osam-deset puta. Na dno velike šalice za kavu stavite čokoladni nadjev i dodajte na čokoladu kap tabasca. Skuhajte espresso od 45 ml vode. Kavom prelijte čokoladni nadjev i smjesu sa slatkim vrhnjem dodajte na vrh toplog napitka. Pospite čokoladnim prahom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • user_42565 07.02.2010.

    Dobar prijedlog za ove hlade dane..........................

  • predsjednik03 06.02.2010.

    je to sperma na usnama?

Komentiraj...
Vidi sve komentare