To je to što me zanima!

Oprez... Lijekovi za odrasle mogu biti jako opasni za djecu

Djeca imaju drukčiji metabolizam, pa joj neki lijekovi koji se preporučuju odraslima mogu naštetiti. Treba izbjegavati antipiretike na bazi acetilsalicilne kiseline
Vidi originalni članak

Kod liječenja dojenčadi i male djece posebnu se pozornost mora obratiti na vrstu lijeka koji se daje. Naime, mnogi lijekovi koji se preporučuju odraslima mogu biti opasni za djecu. 

- Mala djeca nisu mali odrasli. Njihov metabolizam se razvija te su apsorpcija i izlučivanje lijekova drukčiji nego kod odraslih - naglašava dr. Giovana Armano. 

Kod djece do 15. godine preporučuje se temperaturu snižavati paracetamolima (Panadon, Lupocet, Plicet, Efferalgan), a u slučaju iznimno visokih vrućica i ibuprofenima.  

- Djeci se nikako ne smiju davati antipiretici na bazi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin, Cardiopirin) zbog mogućnosti Reyeova sindroma. To je rijedak, ali za život opasan poremećaj uslijed kojeg se razvije upala mozga i naglo nakupljanje masti u jetri. Može doći do smetenosti, dezorijentiranosti pa sve do kome - objašnjava dr. Mirjana Kolarek Karakaš. 

Drugi, prije često korišteni, lijek za snižavanje temperature koji djeca ne smiju je Voltaren. To je, kaže dr. Kolarek Karakaš, antireumatik, a snižavanje temperature je slučajno otkrivena nuspojava. Kod male djece treba paziti i da ne uzmu neki lijek iz kućanstva (Apaurin, tablete za srce...) jer može doći do trovanja. Također, treba paziti na doziranje. 

Sirupi za kašalj 

Za suhi kašalj koristi se lijek koji ga zaustavlja ali liječnik prije treba poslušati djetetu pluća. Pazite ako ga kupujete sami. 

Oprezno s vitaminima

Mnoge studije sirupa i vitamina nisu provođene na dojenčadi i djeci mlađoj od 2 godine pa se iz tog razloga njima niti ne preporučuju. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • otilliaOS33 19.11.2014.

    članak da se uplašiš, zar postoje roditelji koji ne znaju ovako što?.....zato i postoje liječnici, isto tako postoje i natpisi na svakom lijeku, uputa o korištenju....stvarno se iskreno nadam da ne postoje roditelji koji daju lijekove svojoj djeci onako, od oka....omg.

  • Bezobrazno zelene 24.09.2014.

    Nikad ni jedan lijek nisam dala djeci ako mi ga nije liječnica prepisala, kad su bili malo veći jedino lupcet ili plicet za temperaturu i ništa drugo...

  • zutko 24.09.2014.

    isto to se i ja nadam i kao mama sa određenim brojem staža u roditeljstvu znam koje lijekove djeca mogu uzimati a koje ne jer neke tablete mogu naštetiti i odraslima a gdje neće osjetljivom dječjem organizmu.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare