To je to što me zanima!

Oprez u bazenu: Klor izaziva astmu, nagriza kožu, ali i zube

Voda u bazenima sadrži klor, koji može biti opasan ako ga se stavlja u prevelikoj mjeri. Ne riskirajte zdravlje u bazenima u kojima se ne testira njegova količina...
Vidi originalni članak

Nema ništa ugodnije ljeti od osvježenja u bazenu, ali valja biti na oprezu jer stručnjaci otkrivaju kako klorirana voda može biti uzrok ozbiljnih bolesti. Klor se u bazene stavlja radi dezinfekcije i njime se uspješno ubijaju bakterije i virusi, ali i stvaraju komplikacije s ljudskim zdravljem, piše Daily Mail.

Klor uzrokuje kožne iritacije

- Redovito viđam slučajeve kožnih problema uzrokovanih čak i normalnim udjelima klora u vodi. Mnogi moji pacijenti izbjegavaju kupanje u bazenima jer im klorirana voda isušuje kožu i stvara osip -  kaže dermatolog Andrew Wright.

Nije klor sam po sebi toliko štetan, ali prilikom miješanja s ljudskim znojem, urinom, bakterijama i tjelesnim uljima razvija se kemijski spoj koji stvara probleme. Što je miris klora snažniji, bazen je nezdraviji. Preporuka je zato prije ulaska u bazen temeljito se istuširati kako bi s tijela uklonili šminku i ostale kozmetičke preparate koji uzrokuju neželjene reakcije prilikom spajanja s klorom. 

Povezanost s razvojem astme kod djece

Djeca koja plivaju u bazenima u prosjeku jednom na tjedan imaju pet puta veći rizik od astmatičnih oboljenja u odrasloj dobi, pokazuje studija provedena u Belgiji. Gotovo svi profesionalni plivači pate od upale plućne maramice, ali djeca su ipak najugroženija zbog dužeg boravka u bazenima i češćeg udisanja vode. 

Iako je ovu temu potrebno dodatno proučavati kako bi se podrobnije dokazala povezanost između klora i astme, smatra se da udisanje klora napada plućne stanice koje štite od alergija. 

I zubi mogu oslabjeti

Nepravilno održavani bazeni odgovorni su za propadanje zubiju. Ljudi koji imaju bazene kod kuće trebaju više pažnje obratiti na razinu klora i pH vrijednosti.

Ako se klor ne primjenjuje ispravno, bazenska voda postaje kiselija i u doticaju s ustima može izazvati ozbiljnu eroziju zubne cakline, upozorava stomatologinja Leila Jahangiri.

Opasnost za oči

Nečije su oči općenito osjetljivije, ali praksa potvrđuje slučajeve očnih iritacija kupača ako u vodi ima previše klora. U suprotnom, ako ga je premalo, u bazenu se razvijaju bakterije koje mogu uzrokovati konjuktivitis. 

Kosa postaje zelena

Obojena plava kosa u bazenu može postati zelena, ali ovaj efekt nije povezan samo s klorom, već s bakrom iz boje u kombinaciji s njim. Ako ste naglo "pozelenili" nakon izlaska iz vode, ne trebate paničariti - probajte neutralizirati klor vitaminom C u spreju ili na mokru kosu ravnomjerno nanesite žlicu pasirane rajčice. Ostavite da djeluje pet minuta i isperite. Crveni pigment trebao bi uravnotežiti zelenu boju.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • DELETED222 08.08.2015.

    zašto minusi? bolje mi je da se djeca brckaju na moru u pilcaku nego da placam skupe ulaske na bazene i terme.

  • napoleonov sin 08.08.2015.

    bazen--otrov

  • NLO MATRIX 08.08.2015.

    Puni ste ideja za čuvanje zdravlja,da mi nije 24h nebi znao ništa !:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare