To je to što me zanima!

Oralni seks sve češći uzročnik raka grla zbog virusa HPV-a

Zaraženi HPV-om imaju 32 puta veći rizik za nastanak raka grla, a oralni seks s njima predstavlja veći zdravstveni rizik nego pušenje cigareta, upozoravaju liječnici
Vidi originalni članak

HPV je uzročnik 70 posto cervikalnih tumora kod žena, no on može uzrokovati i kondilome, bradavice i druge vrste raka. Rak grla u prošlosti se najčešće dijagnosticirao kod starijih muškaraca koji su pili i pušili, no sada se bilježi veliko povećanje broja slučajeva kod mlađe populacije.

Humani papilloma virus koji se prenosi oralnim seksom glavni je uzročnik nastanka raka grla kod populacije mlađe od 50 godina, osobito kod muškaraca. Zato se liječnici zalažu za mogućnost cjepljenja dječaka protiv HPV, kao što se ono nudi djevojčicama u zaštiti od nastanka raka grlića maternice. 

- Ne možemo biti sto posto sigurni hoće li cjepivo štititi od infekcije HPV-a koja može prerasti u rak grla kod muškaraca, no ono se dosad pokazalo iznimno uspješnim - tvrdi dr. Maura Gillison sa Sveučilišta Columbus.

HPV se vrlo lako prenosi putem oralnog seksa, a oni koji su u životu imali više od šest spolnih partnera imaju devet puta veće šanse za HPV infekciju. Iako kondom pruža zaštitu od virusa, ona nije stopostotna. U SAD-u i Velikoj Britaniji broj slučajeva u kojma je raka grla i HPV-a povezan se udvostručio, dok je u Švedskoj  HPV uzročnik oko 90 posto svih slučajeva raka mandula. Oni koji su zaraženi HPV-om imaju 32 puta veći rizik da će oboljeti od raka grla od onih koji nisu njime zaraženi. U Hrvatskoj se procjenjuje da je 60 posto mladih spolno aktivnih žena inficirano tim virusom, dok je broj zaraženih muškaraca teže utvrditi jer su često samo prijenosnici.


Idi na 24sata

Komentari 7

  • pa šta je 23.02.2011.

    sta ču sad , pa ja ne trpam ako ne pošnjofam...

  • torrente 23.02.2011.

    ne brinite ljudi ,farmaceutska industrija ima cjepivo.juhuuu.spašeni smo.aleluja

  • kuca99 23.02.2011.

    hahaha! tako vam i treba kad stavljate u usta ono sto je predvidjeno za drugi dio tijela, dabog da svi koji to rade pokrepali od raka!

Komentiraj...
Vidi sve komentare