Sve orašasto voće je vrlo kalorično jer obiluje masnoćom, no rabi li se umjereno, nećete se udebljati. Šaka badema, oraha ili lješnjaka na dan slastan je i zdrav međuobrok. Masnoće u orašastim plodovima pripadaju skupini nezasićenih masti koje imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje srca i krvnih žila, a pomažu i u smanjenju razine kolesterola.
Najbolju aromu imaju svježe ubrani orašasti plodovi. Da bi zadržali svoju aromu, najbolje ih je čuvati u hladnjaku na temperaturi nižoj od 10 C, gdje mogu stajati oko mjesec dana. Orašasto voće i sir sjajna su kombinacija i dobra zamisao za svečana predjela, dok se bademi, orasi ili lješnjaci u glavnim jelima blanširaju, karameliziraju, melju te dodaju juhama i umacima. Kolačima i slasticama s orašastim plodovima nerijetko se dodaju i suhe šljive, smokve, marelice, jabuke i banane. U Italiji, orasi se katkada s pinjolima koriste kod pripreme pesta, gustog umaka od bosiljka i maslinova ulja koji se poslužuje s tjesteninom. Francuzi uživaju u juhi od oraha te umacima načinjenim od oraha, češnjaka i ulja. U mesnim jelima se okus orašastih plodova posebno cijeni jer daju lovački “štih” svinjetini, teletini i peradi. Osobito dobro slažu se sa začinima poput ružmarina ili majčine dušice. Nasjeckane orahe, lješnjake ili bademe možete lagano popržiti i dodati gulašima od mesa. U Kini i Indiji prednost daju kikirikiju koji poslužuju s rižom, piletinom i pikantnim začinima poput kurkume, curryja i sojinim umakom.
Bademi su Putem svile u Europu doneseni iz Kine, a za pripremu hrane se koriste slatki i gorki plodovi. Slatki se jedu sirovi i rabe kao sastojak različitih slastica te slanih mesnih ili povrtnih jela. Gorki je nejestiv, ali se prerađuje u ulje.
BADEMI Dodate li mljevenim bademima šećer i ružinu vodu, dobit ćete marcipan koji se stavlja u slastice. Prepržen s malo šećera, češnjaka i ružmarina badem je vrlo ukusna grickalica.
LJEŠNJACI Prženjem se kod lješnjaka razvija intenzivnija aroma. Jezgre lješnjaka možete peći oko 10 minuta u pećnici na 200u00B0C dok tamne kožice ne puknu, a jezgre dobiju zlatnožutu boju.
ORASI Ako su vam gorki, orahe možete na minutu prokuhati. Svježi plodovi oraha teški su i kad ih protresete, neće se čuti lupkanje. Ako jezgra u njima lupka, već su se malo osušili.
KIKIRIKI I PINJOLI Iako nalikuju na orašaste plodove, kikiriki i pinjoli ne pripadaju toj skupini. Kikiriki je mahunarka, a pinjoli sjemenke. No u nekim receptima mogu zamijeniti orahe, lješnjake i bademe.
PISTACIJA Pistaciju u kuhinji mogu uspješno zamijeniti pinjole koje je često teško nabaviti. Pistacija najučinkovitije smanjuje kolesterol, no treba paziti da nije preslan jer to povisuje krvni tlak.