Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Orašasti plodovi jelima od mesa daju lovački štih

Orašasti plodovi jelima od mesa daju lovački štih
1

Francuzi orašaste plodove dodaju juhama i umacima, a talijani ih stavljaju u svoj tradicionalni umak pesto. U Kini je popularniji kikiriki

VIDEO

Sve orašasto voće je vrlo kalorično jer obiluje masnoćom, no rabi li se umjereno, nećete se udebljati. Šaka badema, oraha ili lješnjaka na dan slastan je i zdrav međuobrok. Masnoće u orašastim plodovima pripadaju skupini nezasićenih masti koje imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje srca i krvnih žila, a pomažu i u smanjenju razine kolesterola.
Najbolju aromu imaju svježe ubrani orašasti plodovi. Da bi zadržali svoju aromu, najbolje ih je čuvati u hladnjaku na temperaturi nižoj od 10 C, gdje mogu stajati oko mjesec dana. Orašasto voće i sir sjajna su kombinacija i dobra zamisao za svečana predjela, dok se bademi, orasi ili lješnjaci u glavnim jelima blanširaju, karameliziraju, melju te dodaju juhama i umacima. Kolačima i slasticama s orašastim plodovima nerijetko se dodaju i suhe šljive, smokve, marelice, jabuke i banane. U Italiji, orasi se katkada s pinjolima koriste kod pripreme pesta, gustog umaka od bosiljka i maslinova ulja koji se poslužuje s tjesteninom. Francuzi uživaju u juhi od oraha te umacima načinjenim od oraha, češnjaka i ulja. U mesnim jelima se okus orašastih plodova posebno cijeni jer daju lovački “štih” svinjetini, teletini i peradi. Osobito dobro slažu se sa začinima poput ružmarina ili majčine dušice. Nasjeckane orahe, lješnjake ili bademe možete lagano popržiti i dodati gulašima od mesa. U Kini i Indiji prednost daju kikirikiju koji poslužuju s rižom, piletinom i pikantnim začinima poput kurkume, curryja i sojinim umakom.

Bademi su Putem svile u Europu doneseni iz Kine, a za pripremu hrane se koriste slatki i gorki plodovi. Slatki se jedu sirovi i rabe kao sastojak različitih slastica te slanih mesnih ili povrtnih jela. Gorki je nejestiv, ali se prerađuje u ulje.

BADEMI Dodate li mljevenim bademima šećer i ružinu vodu, dobit ćete marcipan koji se stavlja u slastice. Prepržen s malo šećera, češnjaka i ružmarina badem je vrlo ukusna grickalica.

LJEŠNJACI Prženjem se kod lješnjaka razvija intenzivnija aroma. Jezgre lješnjaka možete peći oko 10 minuta u pećnici na 200u00B0C dok tamne kožice ne puknu, a jezgre dobiju zlatnožutu boju.

ORASI Ako su vam gorki, orahe možete na minutu prokuhati. Svježi plodovi oraha teški su i kad ih protresete, neće se čuti lupkanje. Ako jezgra u njima lupka, već su se malo osušili. 

KIKIRIKI I PINJOLI Iako nalikuju na orašaste plodove, kikiriki i pinjoli ne pripadaju toj skupini. Kikiriki je mahunarka, a pinjoli sjemenke. No u nekim receptima mogu zamijeniti orahe, lješnjake i bademe.

PISTACIJA Pistaciju u kuhinji mogu uspješno zamijeniti pinjole koje je često teško nabaviti. Pistacija najučinkovitije smanjuje kolesterol, no treba paziti da nije preslan jer to povisuje krvni tlak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Mama otkrila trik kako čisti WC od kamenca: 'Stavim malo ovog praha i ujutro samo isperem'
VRIJEDI PROBATI

Mama otkrila trik kako čisti WC od kamenca: 'Stavim malo ovog praha i ujutro samo isperem'

Koristim limunsku kiselinu koja odlično uklanja kamenac i tvrdokorne mrlje. Prije spavanja, kad više nitko ne ide na WC, u školjku ubacim 50 grama limunske kiseline, otkrila je Australka
Kći Jadrana Lazića o dijagnozi raka: Obitelj me spašava
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Kći Jadrana Lazića o dijagnozi raka: Obitelj me spašava

Nakon šoka i strašne dijagnoze, rak je bio u četvrtom stadiju, Tamara Lazić Strugar (43) bori se za život. Suprug i dvoje djece daju joj najviše snage